viedeň protest hoferReuters
StoryEditor

Viedňou prešiel pochod proti prezidentskému kandidátovi Hoferovi, prirovnali ho k Hitlerovi

03.12.2016, 18:48
Autor:
ČTKČTK

Deň pred konaním opakovaného druhého kola prezidentských volieb dnes za veľkej mediálnej pozornosti centrom Viedne prešiel pochod na protest proti kandidátovi Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbertovi Hoferovi.

Demonštrácia, ktorú usporiadala skupina antifašistických organizácií, sa zúčastnilo asi 100 prevažne mladých ľudí. Pochod zablokoval zhruba na 20 minút jednu z hlavných dopravných tepien v centrálnej časti rakúskej metropoly. K očakávanému dopravnému chaosu ale nedošlo.

Pochod začal na známej nákupnej triede Mariahilfer Straße pri pomníku Marcusa Omofumu, nigérijského žiadateľa o azyl, ktorý v roku 1999 zomrel pri leteckej deportácii z Rakúska. Potom prešiel centrálnymi okrskami Neubau a Josefstadt, kde sa zastavil pri sídlach nacionalistických buršáckých spolkov Bruna Sudetia a Silesia, ktorých členovia majú blízko k FPÖ.

Členom jedného z buršáckých spolkov, ktoré vznikli v 19. storočí ako liberálne študentské organizácie a ktoré sa teraz hlásia k nemeckému nacionalizmu, patrí aj samotný kandidát na prezidenta Hofer.

Pokojný pochod, ktorý sprevádzala stovka policajtov a niekoľko policajných vozov, skončil pred ústredím FPÖ v blízkosti viedenskej radnice.

"V nedeľu by sa mohol do čela prvej západoeurópskej krajiny dostať antidemokrat," povedal ČTK hlavný organizátor demonštrácie David Albro. "FPÖ je podľa nás nástupnickou organizáciou NSDAP," dodal s odkazom na Hitlerovu nacionálne socialistickú stranu.

Množstvo podporovateľov prezidentského kandidáta Alexandra Van der Bellena na sociálnych sieťch demonštráciu ešte pred jej začiatkom odsúdilo. Podľa nich by totiž akcia mohla nezávislého kandidáta, ktorého podporuje strana Zelených, v očiach mnohých voličov poškodiť.

"Myslíme si, že by ho to mohlo naopak posilniť," odpovedal organizátor Albro na otázku ČTK, či sa neobávajú, že svojou akciou Van der Bellenovu pozíciu oslabia. "Ukážeme dnes totiž znovu, ako nebezpečný Norbert Hofer je," dodal.

"Krajne ľavicovú" demonštráciu odsúdil už pred jej začiatkom predseda FPÖ Heinz-Christian Strach. Od pochodu sa dištancoval pred niekoľkými dňami aj samotný tím Van der Bellena a to okrem iného preto, že by takáto demonštrácia "počas nákupnej adventnej soboty" mohla napáchať "hospodárske škody".

01 - Modified: 2024-04-22 09:15:43 - Feat.: - Title: Aféra v Rakúsku naberá na obrátkach. Špión mal v mobile aj tajný návod na novičok 02 - Modified: 2024-04-20 13:57:29 - Feat.: - Title: V Rusku stále aktívne pôsobí 35 rakúskych firiem 03 - Modified: 2024-04-19 17:28:12 - Feat.: - Title: Inflácia v Rakúsku v marci stagnovala, udržala sa na viac než dvojročnom minime 04 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 05 - Modified: 2024-04-17 18:21:43 - Feat.: - Title: "Myslel som si, že sa zastaví pri Kryme." Rakúsky prezident Van der Bellen pripustil, že Putina zle odhadol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:16