Reuters
StoryEditor

Populisti a krajná pravica sa tešia. Výsledok talianskeho referenda však neznamená ich víťazstvo

05.12.2016, 10:08
Autor:
ČTKČTK
Napriek vysokej účasti v nedeľňajšom hlasovaní nebude ľahké výsledok dešifrovať.

Mnoho Talianov, ktorí hlasovali v nedeľňajšom referende a nepodporili ústavnú reformu navrhovanú premiérom Matteom Renzim, nepodporí v prípadných parlamentných voľbách populistickú opozícii. V komentári k nedeľnému hlasovaniu to dnes napísal britský denník The Guardian. Vodca populistického Hnutia piatich hviezd (M5S) Beppe Grillo už vyzval na usporiadanie predčasných parlamentných volieb.

Matteo Salvini, ktorý vedie xenofóbnu Ligu severu, na výsledok referenda na twitteri reagoval slovami "viva Trump, viva Putin, viva Le Penová a viva Liga".

Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová bola medzi prvými, kto na hlasovanie v Taliansku reagoval, a povedala, že talianski voliči sa "zriekli Európskej únie a Renziho".

Napriek vysokej účasti v nedeľňajšom hlasovaní nebude podľa britského denníka ľahké výsledok dešifrovať, a to bez ohľadu na radosť európskej krajnej pravice.

Taliansko sa potýka s množstvom závažných problémov, ktoré formálne neboli témou referenda - s migráciou, v ktorej sa Taliansko cíti osamotené a zradené zvyškom EÚ, s nevyriešenou bankovou krízou, vysokou nezamestnanosťou a štátnym dlhom dosahujúcim 132 percent HDP.

Porážka navrhovateľov referenda sa dala predvídať, a to nielen kvôli postoju Grilla alebo Salviniho, ale kvôli všeobecnej opozícii voči Renzimu. Proti hlasovalo aj veľa ľavicových voličov.

Niekoľko médií obvinilo M5S z dezinformačnej kampane a časť Renziho vlády vzniesla podozrenie z ruského vplyvu na taliansku politiku. Grillovo hnutie obvinenia zo šírenia nepravdivých informácií poprelo. Jeho organizácia rovnako ako Liga severu chcú predčasné voľby, pretože predpokladajú, že sa presvedčivý výsledok referenda odrazí aj vo voľbách do parlamentu v podobe hlasov pre krajnú pravicu.

To ale nie je isté. Ústavné reformy, ktoré chcel Renzi presadiť, parlament schválil vlani, kedy sa premiér ešte tešil popularite. V prípade prijatia v referende by talianska ústava prešla zásadnou zmenou. Jej pôvodná podoba z roku 1948 mala hlavne zabrániť tomu, aby sa Taliansko znovu ocitlo v rukách fašistov.

Salvini aj Grillo sú zásadnými odporcami eura a všeobecne EÚ a je jasné, že veľa Talianov, ktorí v nedeľu povedali Nie, ani jednu z týchto strán v parlamentných voľbách nepodporí. Boli síce ľahostajní, čo sa týka osudu Renziho, ale s rastúcim populizmom nesúhlasia.

Hnutiu piatich hviezd a Severnej lige sa nepochybne dostalo povzbudenia, ktoré ale môže vyústiť v spojenectvo dvoch tradičných strán - Renziho Demokratickej strany a pravicovej formácie Forza Italia Silvia Berlusconiho, ktoré sa budú snažiť zabrániť volebným ziskom populistov.

01 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 02 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 03 - Modified: 2024-04-22 05:50:51 - Feat.: - Title: Ekvádorčania v referende podporili boj s ozbrojenými gangmi 04 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 05 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:59