europarlamentReuters
StoryEditor

Únia umožní vstup 50 miliónom ľudí, potvrdila zrušenie víz pre tri krajiny

08.12.2016, 12:56
Autor:
ČTKČTK

Európsky parlament a Rada EÚ, teda členské krajiny, dnes dopoludnia verejne oznámili svoju štvrtkovú zhodu na úpravách umožňujúcich ľahšie zastavenie bezvízových ciest pre občanov tretích krajín.

Novelizáciou pravidiel, ktoré existujú od roku 2013, štáty dvadsaťosmičky podmienilo zrušenie víz pre krátkodobé cesty občanov Ukrajiny, Gruzínska a Kosova, ktoré majú dokopy vyše 50 miliónov obyvateľov.

Zmeny, na ktorých tiež v súvislosti s úvahami o možnom budúcom zrušení víz pre občanov Turecka trvalo napríklad Nemecko, takzvaný "suspenzívny mechanizmus" posilňujú. Pre členské štáty bude jednoduchšie upozorniť na okolnosti, ktoré k pozastaveniu bezvízového cestovania môžu viesť. Európska komisia bude môcť tento krok tiež spustiť sama na základe vlastných zistení.

Pozastavenie ciest bez víz sa bude môcť dotknúť len určitých kategórií občanov dotknutej tretej krajiny, uviedol v tlačovej správe Európsky parlament.

Možnými dôvodmi k zásahu by bol napríklad pokles záujmu tretej krajiny spolupracovať na spätnom preberaní svojich občanov, ktorí na pobyt v EÚ stratia nárok - napríklad po neúspešnej žiadosti o azyl. Spomenutý je tiež "výrazný nárast rizík" pre vnútornú bezpečnosť a verejný poriadok členských krajín únie.

Bezvízové ​​cestovanie bude možné prerušiť najprv na deväť mesiacov, rozhodovací proces má byť navyše rýchlejší. V tejto dobe sa štáty a komisia budú snažiť urobiť nápravu stavu, ktorý k pozastaveniu viedol. Ak sa to nepodarí, bude možné predĺženie o ďalších 18 mesiacov. Komisia môže tiež navrhnúť presun dotknutej tretej krajiny späť medzi štáty, ktorých občania k cestám do EÚ víza potrebujú.

Komisia má tiež každoročne informovať štáty aj europarlament, či tretia krajina s bezvízovým stykom plní potrebné kritériá.

"Súčasný mechanizmus nie je dostatočný a teraz bude vylepšený. Zároveň by fakt, že sme dosiahli dohodu, mal otvoriť dvere ďalším rozhovorom o vízovej liberalizácii s krajinami, ktoré plnia potrebné kritériá," uviedol minister vnútra Robert Kaliňák.

Vo veci vo štvrtok vyslovili súhlas veľvyslanci únijných krajín, teraz musí dohodu potvrdiť europarlament a potom ešte na záver formálne opäť štáty únie. Upravované pravidlá sa nevzťahujú na Britániu a Írsko.

01 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia 04 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 05 - Modified: 2024-04-22 07:15:49 - Feat.: - Title: Je to nesprávne. Šéf bavorských konzervatívcov brojí proti európskemu zákazu spaľovacích motorov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:38