Reuters
StoryEditor

Asad dobyl Aleppo. Mesto má pod kontrolou sýrska armáda, tvrdia Rusi

13.12.2016, 19:42
Autor:
TASRTASR

Rusko dnes oznámilo, že celá vojenská akcia vo východnom Aleppe sa zastavila a sýrska vláda má mesto teraz pod kontrolou. Povedal to ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin ku koncu mimoriadneho zasadnutia jej Bezpečnostnej rady.

"Podľa najnovších informácií, ktoré sme dostali za poslednú hodinu, sa všetky vojenské akcie vo východnom Aleppe skončili."

Podľa Čurkina sa evakuácia z východného Aleppa už začala a ľudia kráčajú dohodnutými koridormi smerom na miesta, ktoré si sami dobrovoľne vybrali, napríklad do provincie Idlíb.

Popravy a bombardovanie

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes už skôr oznámil, že sýrske opozičné sily ovládajú už len päť percent východného Aleppa a OSN dostala "spoľahlivé správy", podľa ktorých civilisti zomierajú pri intenzívnom bombardovaní provládnymi silami a pri urýchlených popravách.

Pan Ki-mun povedal na dnešnom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, že šéf organizácie pre ľudské práva dostal správy, podľa ktorých civilistov, vrátane žien a detí, zhromažďujú v štyroch štvrtiach Aleppa a potom ich zabíjajú.

Zbožné želanie

Podľa slov Pan Ki-muna je "zbožným želaním" veriť v to, že úspešný postup sýrskej armády vyrieši krízu v Sýrii, a vyzval na okamžité ukončenie násilia všetkými stranami konfliktu.

Generálny tajomník potvrdil, že medzi týmito stranami prebiehajú rozhovory o dohode o evakuácii civilistov aj povstalcov, ktorú vyrokovalo Rusko a Turecko.

"Podporujeme tieto snahy a sme pripravení pomôcť s napĺňaním takejto dohody a s dohliadaním na jej realizáciu, čo sa podľa našich informácií začne už veľmi skoro," povedal šéf OSN.

Prímerie v platnosti

Vysokopostavený predstaviteľ tureckej vlády povedal, že prímerie vstúpilo do platnosti dnes o 18.00 h miestneho času (17.00 h SEČ) a aktivisti aj obyvatelia vo východnom Aleppe potvrdili, že boje sa zastavili.

Tento turecký predstaviteľ tiež vyhlásil, že dohoda sa týka evakuácie civilistov a "umiernených povstalcov" s ľahkými zbraňami.

Rusi žiadali zatykače

Podľa tureckého predstaviteľa dohodu zdržiavalo naliehanie Ruska, že militanti zo skupiny Džabhat Fath aš-Šám (bývalého Frontu an-Nusra) napojenej na al-Káidu by mali byť zatknutí.

Zdroj zo sýrskej vlády uviedol, že sýrska armáda zrejme v stredu alebo vo štvrtok vyhlási mesto za dobyté, čo je pre vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada obrovským víťazstvom.

Aleppo, pred vojnou najväčšie sýrske mesto, bolo jediným veľkomestom stále čiastočne kontrolovaným opozíciou. Pád východného sektora, ovládaného dosiaľ povstalcami, nahrá Asadovmu tvrdeniu, že je jediným životaschopným vládcom krajiny.

01 - Modified: 2023-03-07 10:53:59 - Feat.: - Title: Poškodenie letiska v sýrskom Aleppe nepriaznivo ovplyvní pomoc po zemetrasení 02 - Modified: 2022-09-08 04:59:02 - Feat.: - Title: Pád budovy v Aleppe si vyžiadal desať obetí 03 - Modified: 2018-07-03 13:08:13 - Feat.: - Title: Nepríjemná chyba. Samsungy posielajú fotografie bez toho, aby ste o tom vedeli 04 - Modified: 2018-05-30 07:19:00 - Feat.: - Title: Známy seriál Roseanne končí. Potopil ho rasistický tweet hlavnej predstaviteľky 05 - Modified: 2018-04-15 05:16:47 - Feat.: - Title: Silné explózie južne od Aleppa, špekuluje sa o izraelskom údere
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:13