obama putinReuters
StoryEditor

Určíme si čas a miesto. Obama pohrozil Rusom odplatou za hackerské útoky

16.12.2016, 07:00
Autor:
ČTKČTK
Povahu odvetných krokov bližšie nespresnil.

Spojené štáty neponechávajú bez odpovede zasahovanie ruských hackerov do amerických volieb, pohrozil odchádzajúci šéf Bieleho domu. Moskva tieto obvinenia popiera, novozvolený prezident Donald Trump ich spochybňuje.

"Je jasné, že keď sa cudzia vláda, nech je akákoľvek, pokúša zasahovať do našich volieb, tak musíme konať. A urobíme to - v mieste a čase, o ktorých sami rozhodneme," vyhlásil prezident Barack Obama v rozhlasovom rozhovore, ktorého výňatky boli zverejnené ešte pred odvysielaním celého interview stanicou NPR.

Obama uviedol, že niektoré odvetné kroky budú explicitné a verejné, zatiaľ čo iné opatrenia také byť nemôžu. "Pán Putin si je dobre vedomý mojich pocitov, pretože som s ním o tom priamo hovoril," povedal.

Prezident, ktorého mandát sa skončí na budúci mesiac, pravdepodobne bude čeliť otázkam na túto tému na dnešnej tlačovej konferencii pred odletom na dovolenku na Havaji.

Budúci americký prezident Donald Trump vo štvrtok spochybnil úlohu Ruska na kybernetickom útoku proti serverom Demokratickej strany. Trump si na twitteri tiež položil otázku, prečo prezident Barack Obama s reakciou na hackerský škandál tak dlho otáľal.

"Ak hackerské útoky podniklo Rusko či niekto iný, prečo Biely dom čakal tak dlho, kým začal konať? Prečo sa sťažujú, až keď Hillary (Clintonová) prehrala?" napísal Trump.

Budúci prezident podľa amerických komentátorov nemá pravdu, pretože kritika správania Ruska sa objavila už pred novembrovými voľbami. V októbri napríklad oficiálne obvinila Rusko z hackerských útokov Obamova vláda. Prezident Obama vtedy varoval kremeľského šéfa Vladimira Putina pred následkami.

Americké spravodajské služby podľa zdrojov tamojších médií dospeli k záveru, že s postupom kampane tohtoročných prezidentských volieb venovali ruskí vládni predstavitelia zvýšenú pozornosť snahe pomôcť Trumpovi zvíťaziť.

Dokazuje to podľa nich fakt, že ruskí hackeri sa dostali k dátam oboch politických strán, ale na verejnosť pustili len informácie o demokratickej kandidátke Hillary Clintonovej.

Rusko akékoľvek obvinenia z kybernetických útokov či zo zasahovania do volieb v USA odmietlo.

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 04 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron 05 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:50