StoryEditor

Česi stavali novú diaľnicu 32 rokov. V deň otvorenia sa hovorí o uzavretí jednej časti

17.12.2016, 08:55
Autor:
hašhašČTKČTK
Prezident Miloš Zeman vyhlásil, že stavba trvala dlho kvôli takzvaným zeleným aktivistom.

Česká vláda sa bude v pondelok zaoberať problémami okolo posledného úseku diaľnice D8 pred Českým stredohorím. Agentúre ČTK to dnes povedal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ten nevylúčil, že by sa nestabilný úsek mohol v budúcnosti uzavrieť úplne. 

Zemanova kritika
Výstavba diaľnice trvala 32 rokov. Celková dĺžka diaľnice od Prahy po hranice s Nemeckom je 92 kilometrov. Na slávnostné otvorenie prišlo množstvo českých a nemeckých politikov vrátane prezidenta Miloša Zemana. Podľa jeho slov celú stavbu komplikovali "takzvaní zelení aktivisti, ktorí podávali jednu žalobu za druhou." 

Zeman v prejave pripomenul, že pred 15 rokmi otváral ako predseda vlády šestnásťkilometrový úsek z Roudnice nad Labem do Lovosic a položil rečnícku otázku: Prečo posledný úsek trval ďalších 15 rokov? "Odpoveď je veľmi prostá, vo vašom kraji vyčíňali a doposiaľ vyčíňajú takzvaní zelení aktivisti," povedal. 

V závere prejavu potom odporučil, že keď sa bude stavať diaľničné spojenie medzi Chomutovom a Prahou, zbaviť sa zelených aktivistov. "Prestaňte im veriť," vyzval prítomných.

Problémové otvorenie
Dvanásťkilometrový úsek bude dnes slávnostne otvorený. Riaditeľstvo ciest a diaľnic (ŘSD) ale v piatok večer oznámilo, že asi na dvoch kilometroch bude prevádzka zvedená do jedného pruhu. Dôvodom je nestabilita podložia pri prackovickej estakáde. Minister dopravy Dan Ťok (za ANO) Českému rozhlasu dnes povedal, že žiadne nebezpečenstvo nehrozí.

"V pondelok zasadá vláda, ja chcem, aby pán minister dopravy informoval vládu o tom, ako reálne vyzerá situácia. Aké sú výsledky monitoringu D8 a aké sa predpokladajú opatrenia," povedal premiér ČTK v Tepliciach, kam dorazil na krajskú konferenciu ČSSD. Archív obecného úradu Prakovice nad Labem

​Predseda vlády nevylúčil, že by sa nestabilný úsek mohol v budúcnosti uzavrieť úplne. Rozhodujúce podľa neho budú výsledky monitoringu. "Kľúčové je, aby ministerstvo dopravy a ŘSD monitorovali situáciu v tom problematickom úseku. A ak by sa niečo dialo, čokoľvek, čo by malo ohrozovať stabilitu tej diaľnice, tak je potrebné prijať príslušné opatrenia, vrátane uzatvorenia diaľnice v budúcnosti. Ani to sa nedá vylúčiť, pretože ten terén je naozaj geologicky veľmi zložitý," doplnil Sobotka.

Obmedzenia na novej diaľnici
ŘSD v piatok večer oznámilo, že posledný úsek D8 pred Českým stredohorím bude sprevádzkované s obmedzením. Dôvodom sú výsledky meraní v nestabilnom svahu. Obmedzenie sa bude týkať asi dvojkilometrového úseku nad Prackovicami. Doprava bude zvedená do jedného diaľničného pruhu. Podľa premiéra ide o správne rozhodnutie.

"Myslím si, že je to úplne v poriadku, pretože prioritné nesmie byť dodržanie nejakého termínu, ktorý bol stanovený na ŘSD alebo na ministerstve dopravy, prioritná musí byť bezpečnosť užívateľov tej cesty, bezpečnosť občanov. A takto to bude aj v najbližších týždňoch a mesiacoch," dodal Sobotka. iDNES.cz/Jan Daněk

​Podľa Ťoka je stavba prevádzkyschopná a bezpečná. "To, čo sa stalo je, že pri stavebných prácach, konkrétne pri injektáži, to podložie začalo niekde hlboko v 20 metroch alebo v 14 metroch v druhej sonde vykazovať pohyb, takže my sme ho začali sledovať," povedal minister ČRo.

Podobná vec sa podľa neho už raz stala, keď sa robili odvodňovacie steny. Podložie sa potom upokojilo rádovo v priebehu dní, týždňov, uviedol. Predpokladá, že je to rovnaká reakcia a že sa v blízkej dobe prevádzku vrátia aj na druhú stranu.

​Nestabilita sa prvýkrát vo väčšej miere ukázala v októbri. Stavbári museli kvôli prepadu podpery mosta rozobrať časť dokončenej diaľnice a odťažiť desiatky tisíc ton násypu. Súčasťou úpravy bolo vybudovanie Šestnásťmetrová odvodňovacej steny a päťdesiatmetrovej kotvy. ŘSD monitoruje diaľnicu aj jej okolie sondami, výstupy z nich má každú hodinu.

Rozostavaná diaľnica D8 z Prahy cez Ústí nad Labem do Nemecka dlhodobo zápasí s nestabilitou podložia. V júli 2013 sa po silných dažďoch odtrhol svah pri Litochoviciach na Litoměřicku. Zosuv zavalil rozostavaný úsek D8 asi v dĺžke 200 metrov a poškodil aj neďalekú železničnú trať.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:12