Vladimir Putin raketa testReuters
StoryEditor

Rusko musí prekonať akúkoľvek protiraketovú obranu. Putin hodnotil pripravenosť armády

22.12.2016, 11:45
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident sa pochvalne vyjadril o ruskom jadrovom arzenáli.

Ruské raketové vojská musia byť schopné spoľahlivo prekonať všetky existujúce aj budúce systémy protiraketovej obrany. Na schôdzi vedenia ruského ministerstva obrany to dnes vyhlásil ruský prezident Vladimír Putin.

Konštatoval, že zbrojné firmy by mali "maximálne využiť rastúci záujem o ruské zbrane, ktoré sa osvedčili v Sýrii".

Putin ruských generálov vyzval, aby "starostlivo sledovali zmeny v rovnováhe síl vo svete a pozdĺž ruských hraníc a včas podľa nich upravovali obranné plány," oznámila agentúra TASS.

S uspokojením konštatoval, že zložky ruskej jadrovej triády, teda pozemné, vzdušné a námorné jadrové sily, sú "udržiavané na patričnej úrovni". Zlepšiť je ale vraj potreba nejadrový strategický arzenál.

"Pre upevnenie ruskej armády je ešte potrebné veľa urobiť, je ale už teraz silnejšia ako ktorýkoľvek agresor," povedal šéf Kremľa.

Sýria podľa ruského vodcu od ruskej armády dostala "citeľnú podporu", ktorá Damasku umožnila zaznamenať v boji s terorizmom rad víťazstiev. "Účinnosť ruských zbraní v Sýrii nám otvára nové možnosti pre rozvoj vojensko-technickej spolupráce, treba to maximálne využiť," uviedol Putin.

Pojmom vojensko-technická spolupráca ruské oficiálne miesta zvyčajne označujú obchod so zbraňami.

Minister obrany Sergej Šojgu na schôdzi oznámil, že armáda v Sýrii testovala 162 druhov existujúcej aj rekonštruovanej výzbroje. Poznamenal však, že pozastavil nákup desiatich druhov ruskej vojenskej techniky, pri ktorej sa na sýrskom bojisku prejavili nedostatky.

Ruská armáda v Sýrii podľa Šojgua uskutočnila 71 000 leteckých úderov a zabila 35 000 ozbrojencov. "Operácia ruského letectva odvrátila rozpad Sýrie," konštatoval minister.

Šojgu kritizoval Severoatlantickú alianciu, ktorá podľa neho neustále zvyšuje svoj bojový potenciál pri ruských hraniciach. NATO tiež aktivizovalo výzvednú činnosť na ruskom území, upozornil minister.

"Intenzita manévrov NATO sa zdvojnásobila, väčšina z nich má protiruský rozmer," povedal Šojgu. Ministerstvu obrany sa ale podľa neho podarilo neutralizovať možnú hrozbu západných rakiet s plochou druhou letu, rozmiestnených pozdĺž ruských hraníc.

01 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 02 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:27 - Feat.: - Title: Ruský generálny prokurátor pricestoval na Kubu na bilaterálne rokovania 04 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 05 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 14:00