taliansko polícia carabinieriReuters
StoryEditor

Taliansko je základňou islamistov. Prečo sa zatiaľ nestalo terčom teroru?

30.12.2016, 09:37
Autor:
ČTKČTK
Taliansko už viac ako desať rokov nezasiahol žiadny útok.

Taliansko rovnako ako Grécko je začiatkom cesty. Tadiaľ prechádzajú a smerujú na sever, do Francúzska, do Nemecka a do Belgicka. A tou istou cestou sa vracajú späť.

To môže vysvetľovať, ale len čiastočne, prečo v Taliansko nedošlo k veľkým atentátom. Ostražitosť je však nutná, pretože úder môže prísť, píše taliansky denník Corriere della Sera.

Tranzit a najímanie

Podľa údajov Globálnej databázy terorizmu Marylandskej univerzity v Spojených štátoch, ktorá zaznamenáva atentáty s aspoň jednou obeťou v Európe v rokoch 1970 až 2015, je Taliansko jedinou krajinou, ktorú už viac ako desať rokov nezasiahol žiadny útok.

V 70. a 80. rokoch sa Taliansko stalo bojovým poľom medzi tajnými službami a extrémistami. Stačí pripomenúť dva útoky na rímskom letisku Fiumicino. Bolo obeťou vrážd, bombových útokov, únosov a vydierania. S nástupom aktivity al-Kájdy prevážil iný aspekt: ​​stalo sa tranzitnou krajinou a miestom, kde sa teroristi najímajú.

Do Talianska sa možno ľahko dostať nielen loďou. Spojenie s Gréckom je významným prvkom z hľadiska blízkosti Turecka a Sýrie. Zároveň je ľahké zaobstarať si falošné dokumenty. Nelegálne tlačiarne riadené cudzincami aj Talianmi dodajú nelegálnemu imigrantovi akýkoľvek typ preukazu.

Významná základňa islamistov

Extrémistické hnutia však dobre vedia, že talianske poriadkové sily majú veľké skúsenosti v boji proti teroru, ktoré prinášajú svoje plody: Anis Amri, ktorý spáchal teroristický útok na vianočný trh v Berlíne, unikol Nemcom aj Francúzom, ale v Taliansku bol chytený a zastrelený.

Posledné dva roky potvrdzujú, že Taliansko má funkciu akejsi politickej platformy, ktorá sa už prejavovala v polovici 90. rokov. Islamistické centrá, niekoľko mešít a činiteľov al-Kájdy tú vytvorili významné základne.

Napríklad jeden z protagonistov madridských teroristických útokov z 11. marca 2004 našiel útočisko v Miláne a Osman Hussein, jeden z teroristov zapojených do bombového útoku v Londýne z 21. júla 2005, sa skrýval v Ríme, kde bol tiež chytený.

Známe mená

Juhotalianské mesto Bari sa od roku 2009 stalo akousi predsunutou základňou pre európskych dobrovoľníkov, ktorí najskôr smerovali do Iraku a potom do Sýrie. V januári 2015 tu boli zadržaní dvaja členovia komanda z belgického mesta Verviers.

Salam Abdeslam, významná postava teroristických útokov v Paríži zo 13. novembra 2015, pricestoval na Apeninský polostrov v auguste 2015 z Grécka. Talianska cesta umožňuje príliv atentátnikov ako alternatíva balkánskej trasy.

Francúzsky džihádista Rachid Kassim podozrivý zo zosnovania početných útokov vo Francúzsku, sa dostal do Sýrie v prenajatom automobile, s ktorým precestoval celé Taliansko a potom pokračoval do Grécka a Turecka.

Prisahali pomstu

Tunisko "vyprodukovalo" zhruba 6000 bojovníkov pre džihád. Nemálo z nich pôsobilo aj v Taliansku, a preto skončili za mrežami.

Niektorí sa po výkone trestu vrátili do vlasti a vytvorili islamskú milíciu Ansar aš-Šaría, ktorej sympatizantom bol aj Amri, a skupiny, ktoré sa potom stali súčasťou líbyjského Islamského štátu.

Majú v Taliansku otvorený účet a niektorí prisahali pomstu. Okolnosti ich však prinútili zamerať sa inam, ale to nevylučuje možnosť, že útoky sú len odložené na neskôr.

01 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 02 - Modified: 2024-04-23 19:00:15 - Feat.: - Title: V centre Ríma evakuovali hotel pre únik toxických výparov 03 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 04 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 05 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:54