Reuters
StoryEditor

Zadržaný sa hájil načúvaním Boha. Bombu v lietadle, ktoré núdzovo pristálo v Prahe, nenašli

31.12.2016, 09:15
Poplach na letisku v Prahe spôsobil muž, ktorý sa vyhrážal bombou.

Všetkých 162 cestujúcich z lietadla, ktoré muselo v piatok večer núdzovo pristáť na pražskej Ruzyni kvôli bombovej hrozbe, odletelo v sobotu ráno náhradným spojom do Varšavy. Výbušnina sa na palube nenašla, zadržaný Poliak je podozrivý zo šírenia poplašnej správy.

"Lietadlo je stále u nás. O 7:25 dnes ráno odletel náhradný spoj s pasažiermi," uviedla v sobotu pre iDNES.cz hovorkyňa pražského letiska Marika Janoušková. Muža, ktorý sa bombou vyhrážal, v piatok pred deviatou večer zadržala polícia.

Polícia teroristický motív páchateľa vylučuje. "V tejto chvíli je muž umiestnený v policajnej cele s tým, že polícia kvalifikovala jeho konanie ako trestný čin šírenia poplašnej správy a ohrozenie vzdušného dopravného prostriedku, a takto ho odovzdá aj s návrhom na potrestanie prokurátorovi," uviedla v sobotu ráno v tlačovej správe hovorkyňa cudzineckej polície Kateřina Rendlová.

"Pri celom incidente nedošlo k zraneniu osôb, ani škode na majetku a prevádzka na letisku Václava Havla v Prahe je naďalej nedotknutá," dodala.

Po pristátí lietadla vycestovala na miesto zásahová jednotka cudzineckej polície, ktorá po vstupe na palubu vyzvala podozrivého muža, aby opustil lietadlo a nasledoval policajta. Ten ich výzvy neposlúchol, a preto boli podľa hovorkyne použité donucovacie prostriedky, s pomocou ktorých bol podozrivý muž z lietadla vyvedený.

"Jeho správanie nebolo agresívne ani inak problematické, avšak v danej chvíli s policajtmi nespolupracoval. K osobe podozrivého možno v tejto chvíli povedať iba toľko, že ide o 68-ročného muža poľskej národnosti, ktorý svoje konanie obhajoval načúvaním Boha," uviedla Rendlová.

"Z informácií, ktoré poznám, nevyplýva, že by bol opitý," uviedol v piatok k podozrivému český minister vnútra Milan Chovanec, ktorý večer na letisko dorazil. Mužov motív a to, či mal nejaké požiadavky, komentovať nechcel.

Na palube Boeingu 737-8AS spoločnosti Enter Air boli z väčšej časti cestujúci z Poľska. Lietadlo mierilo z Las Palmas na Kanárskych ostrovoch do Varšavy.

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-20 15:26:24 - Feat.: - Title: Dánske letisko v Billunde evakuovali, zastavili aj všetky lety
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:24