Reuters
StoryEditor

Tretia svetová vojna je bližšie ako mier, myslia si dve tretiny ľudí na Západe

10.01.2017, 08:30
Výsledky potvrdili, že ľudia sa zrejme boja celosvetového konfliktu najviac od konca studenej vojny.

Takmer dve tretiny ľudí zo západných štátov od USA po Fínsko si myslia, že svet smeruje skôr k celosvetovému konfliktu ako k mieru. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti YouGov. Väčšina Francúzov, Britov a Nemcov sa obáva veľkého teroristického útoku, Škandinávci zase za hrozbu považujú Rusko.

Titulky sú občas hororové, neistota takmer všeobecná, a podľa toho tiež vyzerá to, čo si ľudia myslia. Tí na Západe momentálne veria, že celosvetová vojna je o dosť pravdepodobnejšia a bližšia než svetový mier.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila známa medzinárodná výskumná a marketingová firma YouGov v ôsmich západných štátoch od USA po Fínsko.

Takmer dve tretiny ľudí v USA, Francúzsku, Nemecku či Veľkej Británii si myslia, že svet smeruje viac k čomusi, čo možno nazvať treťou svetovou vojnou, než k svetovému mieru. Na stupnici od nuly do desať, kde nula je svetový mier, sa podľa respondentov teraz nachádzame v bode 5,6. Najpesimistickejší sú Američania.

Opačné stanovisko, teda že by vo svete dochádzalo skôr k upevňovaniu mieru, zastáva len pätnásť percent Američanov, osemnásť percent Francúzov a Nemcov.

Výsledky potvrdili, že ľudia sa zrejme boja celosvetového konfliktu najviac od konca studenej vojny, a dokonca aj viac ako v jej posledných rokoch, keď prevládal optimizmus a otepľovanie vzťahov medzi Západom a sovietskym blokom, takže vstup na bojisko už vyzeral čoraz menej pravdepodobný.

Dnes si však zhruba sedemdesiat percent Britov, Švédov či Nórov myslí, že Rusko opäť predstavuje významnú vojenskú hrozbu. A k tomu očakávajú, že v ich krajinách tento rok tvrdo udrú islamskí teroristi.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 03 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže 04 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 05 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:42