obamaReuters
StoryEditor

Obama v poslednom príhovore: Spojené štáty sú lepším a silnejším miestom než predtým

11.01.2017, 07:25
Autor:
ČTKČTK
Američanov vyzval, aby sa aktívne zapojili do verejného života a verili v možnosť zmeny.

Spojené štáty sú lepším a silnejším miestom než predtým. V poslednom príhovore vo funkcii prezidenta to v Chicagu povedal Barack Obama. 

"Vďaka vám je Amerika takmer v každom ohľade lepším, silnejším miestom, než akým bola, keď sme začínali," uviedol Obama na začiatku takmer hodinového príhovoru. "Opúšťam dnes večer toto pódium s ešte väčším optimizmom, ako keď sme začínali, pretože viem, že naša práca nielen toľkým Američanom pomohla, ale že ich toľko aj inšpirovala," povedal.

Obama sa rozhodol pre prejav v domovskom Chicagu, kde v roku 2008 predniesol víťazný prejav po vyhratých prezidentských voľbách. Poslednú reč predniesol v kongresovom paláci McCormick Place pred tisíckami zhromaždených.

Za úspechy svojej vlády označil napríklad hospodársky rozvoj a rast počtu pracovných miest, zdravotnú reformu Obamacare, nadviazanie diplomatických vzťahov s Kubou, zabitie vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina či zlepšenie postavenia homosexuálov v krajine.

Spojené štáty podľa neho budú musieť ďalej riešiť množstvo problémov. Jedným z nich je rasové napätie. Prekonať je potrebné aj pretrvávajúcu nerovnosť, ktorá ohrozuje demokratické princípy v krajine, tvrdí.

Rivali ako Rusko alebo Čína sa nemôžu vyrovnať vplyvu USA vo svete, ak sa Amerika nevzdá svojich hodnôt a nezmení sa na ďalšiu veľkú krajinu, ktorá šikanuje svojich menších susedov, uviedol Obama.

Krátko narazil aj na svojho nástupcu Donalda Trumpa a jeho výzvu v predvolebnej kampani, aby moslimovia mali dočasne zakázaný vstup do krajiny. "Odmietam diskrimináciu moslimských Američanov," uviedol končiaci šéf Bieleho domu a dočkal sa búrlivého potlesku. "Sú rovnakí vlastenci ako my," dodal.

Svojmu nástupcovi chce Obama podľa svojich slov odovzdať moc rovnako hladko, ako to urobil v jeho prípade prezident George W. Bush.

Americká demokracia podľa Obamu potrebuje väčšie zapojenie ľudí do politiky. Ak sú nespokojní so súčasným stavom, mali by podľa odchádzajúceho amerického prezidenta ľudia sami kandidovať na najrôznejšie funkcie a pokúsiť sa o zmenu. "Naša demokracia je ohrozená vždy, keď ju považujeme za samozrejmú," uviedol Obama.

"Naša ústava je pozoruhodný, krásny dar. Ale v skutočnosti je to len kus pergamenu. Sama o sebe nemá silu. My ľudia jej dávame silu - naším angažovaním sa a voľbami," uviedol Obama.

Na záver svojej reči poďakoval svojej rodine - manželke Michelle a dcéram Malii a Sashi - aj členom svojho tímu vrátane viceprezidenta Joea Bidena za podporu.

Príhovor zakončil heslom, ktoré používal už počas prvej prezidentskej kampane: "Yes, we can," a dodatkom "Yes, we did."

01 - Modified: 2024-03-29 07:27:08 - Feat.: - Title: Obama, Clinton a veľké mená šoubiznisu pomohli Bidenovi vyzbierať 25 miliónov 02 - Modified: 2024-02-08 21:39:25 - Feat.: - Title: Americký vyšetrovateľ neodporučil stíhať Bidena za prechovávanie tajných dokumentov z Obamovej eŕy 03 - Modified: 2024-02-03 13:24:29 - Feat.: - Title: Vedci analyzujú Hitlerove prejavy z druhej svetovej vojny. Chcú všetky zvukové prepisy poskytnúť verejnosti v spoľahlivej forme 04 - Modified: 2023-12-19 12:00:00 - Feat.: - Title: Najnovší filmový hit od Netflixu produkoval bývalý americký prezident s manželkou. Obamovci nás chcú varovať, tvrdia diváci 05 - Modified: 2023-08-23 04:49:29 - Feat.: - Title: Putin vo vopred nahratom prejave na ekonomickom summite v Afrike útočil na Západ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:33