Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump slovne napadol reportéra CNN. A odmietol mu dať priestor na otázku (video)

11.01.2017, 21:47
Autor:
TASRTASR

Novozvolený prezident USA Donald Trump dnes na tlačovej konferencii v newyorskom mrakodrape Trump Tower slovne napadol reportéra televízie CNN, odmietol mu dať priestor na otázku a označil jeho mediálnu spoločnosť a tiež webovú stránku BuzzFeed za šíriteľov "nepravdivých správ".

Reportér CNN Jim Acosta žiadal na tlačovej konferencii o možnosť položiť otázku Trumpovi, ktorý sa o deväť dní, 20. januára, ujme prezidentského úradu. 

Obvinenia na Trumpa

Americký predstaviteľ uviedol, že najvyššie postavení pracovníci amerických tajných služieb minulý týždeň Trumpa informovali o nepodloženej správe, že Rusko o ňom zhromaždilo kompromitujúce materiály týkajúce sa jeho súkromia a financií.

O prípade najprv informovala televízia CNN, a to v utorok 10. januára. Internetové médium BuzzFeed neskôr zverejnilo aj súhrn obvinení z tejto správy.

Jedno sa napríklad zaoberalo Trumpovým sexuálnym správaním v Rusku, ďalšie zasa jeho finančnými aktivitami a iné stretnutiami Trumpových spolupracovníkov s Rusmi počas volebnej kampane, ako uviedla tlačová agentúra DPA. 

Súhrn obvinení je samostatným materiálom, teda nie je súčasťou tajnej správy, podľa ktorej je Rusko podozrivé z pokusov zasahovať do amerických prezidentských volieb v prospech Trumpa.

"To nie je primerané"

Trump na dnešnej tlačovej konferencii povedal Acostovi: "Vaša mediálna organizácia je príšerná. Nedám vám priestor na otázku."

Acosta zareagoval: "Novozvolený pán prezident, to nie je primerané."

Trump na svojej prvej tlačovej konferencii od víťazstva vo voľbách z 8. novembra 2016 povedal novinárom, že spomínané nepodložené obvinenia "sa nikdy nemali dostať na verejnosť".

Zverejnenie informácií je "hanbou" a dopustili sa ho "chorí ľudia", dodal. Zdôraznil, že ak správu nechali uniknúť na verejnosť tajné služby, budú "mať na sebe obrovskú škvrnu".

Americké médiá zdôrazňovali, že nedokážu overiť pravosť tvrdení a že spomínaná nepodložená správa obsahuje niektoré nesprávne informácie.

Kontrolu nad firmami prevezmú synovia

Trump sa dnes poďakoval tým americkým médiám, ktoré vyjadrili pochybnosti o správe.

Na tlačovej konferencii mal Trump pôvodne predovšetkým vysvetliť, ako pôsobenie v prezidentskej funkcii oddelí od svojich rozsiahlych medzinárodných podnikateľských záujmov a aktivít, aby sa nedostal do konfliktu záujmov.

K tejto záležitosti povedal, že úplnú kontrolu nad jeho firmami, združenými v spoločnosti Trump Organization, prevezmú po jeho nástupe do Bieleho domu dvaja synovia Donald Trump ml. a Eric Trump. Okrem toho plánuje uložiť všetok svoj majetok z podnikania do fondu.

Tlačová konferencia sa konala práve v čase, keď Trumpom vybratý kandidát na amerického ministra zahraničných vecí Rex Tillerson podstupoval schvaľovací híring v senátnom výbore pre zahraničné vzťahy. Vysvetľoval postoje a budúcu zahraničnú politiku napríklad voči Rusku.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:58