mattis tillerson pompeoReuters
StoryEditor

Ministerskí kandidáti idú v Senáte proti Trumpovi. Ostro kritizujú Rusko

13.01.2017, 16:26
Autor:
ČTKČTK

Kľúčoví kandidáti na funkcie vo vláde Donalda Trumpa sa počas rokovaní v senátnych výboroch výrazne odchýlili od zmierlivého kurzu svojho šéfa voči Rusku. Upozornila na to dnes agentúra DPA. Trump sa netají zámerom napraviť styky s Ruskom a tvrdí, že jeho vzťahy s kremeľským šéfom Vladimirom Putinom budú podstatne lepšie ako v prípade Baracka Obamu.

"Všetci moji kandidáti vyzerajú dobre a odvádzajú skvelú prácu. Chcem, aby zostali sami sebou a vyjadrovali svoje názory, nie moje," napísal dnes na twitteri budúci americký prezident. Pokiaľ ide o vzťah s Ruskom, množstvo nominantov sa touto radou zjavne riadi.

Kandidát na post šéfa Pentagónu James Mattis vo výbore vyjadril značné pochybnosti, že sa vzťahy s Moskvou zlepšia. Zdôraznil, že Spojené štáty musia byť pripravené proti Rusku podniknúť diplomatické i vojenské kroky. NATO označil za najúspešnejšiu alianciu moderných dejín.

Rex Tillerson, ktorý sa má stať Trumpovým ministrom zahraničia, udržiaval v nedávnej minulosti s Ruskom priateľské vzťahy a od Putina dostal rad. Teraz ale Rusko označil za hrozbu a zabranie Krymu za protiprávnu akciu.

Navrhovaný šéf CIA Mike Pompeo bol vo svojich výrazoch najtvrdší. Podľa neho je úplne jasné, že sa Rusko snažilo ovplyvniť americké prezidentské voľby. Moskva vtrhla na Ukrajinu a okupuje jej územie, ohrozuje Európu a "nerobí nič", aby pomohla poraziť hnutie Islamský štát, povedal Pompeo senátnemu výboru pre kontrolu spravodajských služieb.

Z demokratického tábora sa podľa agentúry AP ozývajú prekvapivé hlasy, že mnoho kandidátov na ministerské funkcie sa v rozprave prejavuje rozumnejšie, než budúci prezident.

Len čas ale podľa DPA ukáže, nakoľko sú stanoviská týchto troch politikov pevné a do akej miery dokážu ovplyvniť kroky budúcej hlavy štátu. Nekompromisný vzťah voči Rusku môže byť aj taktickým manévrom pred hlasovaním v pléne Senátu, kde i množstvo republikánskych zástupcov s Trumpovým postojom k Rusku nesúhlasí.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:04