Reuters
StoryEditor

Trump nechápe zámery Ruska, vyhlásil šéf CIA

15.01.2017, 18:49
Autor:
ČTKČTK
Zvolený prezident Donald Trump by mal byť podľa odchádzajúceho šéfa spravodajskej služby ostražitý vo vyjadreniach o Rusku.

Budúci americký prezident Donald Trump nechápe zámery, možnosti a skutky Ruska v mnohých častiach sveta. Pri ospravedlňovaní Moskvy by mal byť veľmi opatrný, jeho živelnosť bezpečnostné záujmy Spojených štátov neochráni. V televíznej stanici Fox News to v nedeľu vyhlásil odchádzajúci riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan.

Brennan obhajoval rozhodnutie šéfov hlavných amerických tajných služieb informovať Trumpa o existencii kompromitujúcich dokumentov, ktoré na budúcu hlavu štátu údajne zhromaždila Moskva. Nepreverené kompromitujúce informácie, ktorých obsah sa dostal na verejnosť, Trump označil za úplný výmysel, dištancovalo sa od nich aj Rusko.

Trump v jednom zo svojich nedávnych tweetov naznačil, že za únikom informácie o kompromitujúcich zložkách môžu stať americké tajné služby. Budúci prezident ich činnosť v tejto súvislosti prirovnal k pomerom v nacistickom Nemecku, čo v nedeľu Brennan označil za poburujúce.

Šesťdesiatjedenročný Brennan v hlavnej americkej rozviedke pracuje štvrť storočia a na jej čele stojí od marca 2013. Trump ako nástupca Baracka Obamu si za riaditeľa CIA vybral konzervatívneho republikána Mikea Pompea, podľa zhodného názoru amerických komentátorov Senát jeho kandidatúru bez väčších problémov potvrdí.

V televízii Fox News v nedeľu Brennan konštatoval, že Trump americkej spravodajskej komunite neverí. "Aký signál to môže vyslať?" Položil si otázku. Poznamenal, že zvolený prezident, ktorý sa ujme úradu budúci piatok, by mal byť vo svojich verejných prejavoch "veľmi disciplinovaný". Aby mohol urobiť kompetentné rozhodnutie, musí presne poznať, aké poznatky majú USA k dispozícii.

"Živelnosti nie je nič, čo by ochránilo záujmy národnej bezpečnosti, takže ak hovorí alebo na niečo reaguje, mal by si uvedomiť, že následky a dopady na USA môžu byť ďalekosiahle," povedal Brennan. "Nejde len o Trumpa, ide o Spojené štáty," dodal.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:06