Reuters
StoryEditor

Human Rights Watch varuje pred nárastom populizmu. Orbána nazýva tragickou ikonou

15.01.2017, 23:00

Svetoví vodcovia ako sú Donald Trump, Vladimir Putin alebo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan posilnili vo svete kultúru netolerancie a sú "nebezpečnou hrozbou" pre demokraciu vo svete. Vo svojej výročnej správe na to upozornila medzinárodná organizácie pre ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW).

Riaditeľ organizácie Kenneth Roth varuje pred "novou generáciou" autoritárskych populistov, ktorí sa snažia nájsť spôsob, ako prevrátiť poňatie ochrany ľudských práv, napísal denník The Guardian.

Trumpova nebezpečná rétorika
Organizácia obviňuje kampaň novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa z podnecovania k nenávisti a neznášanlivosti. "Donald Trump, niekedy otvorene, inokedy v šifrách, hovoril k nespokojným Američanom, ktorí prežívajú hospodársku stagnáciu v stále viac multikultúrnej spoločnosti, spôsobom, ktorý hraničil s porušovaním základných princípov dôstojnosti a rovnosti," napísal Roth v úvode správy.

"Zestereotypnil migrantov, hanil utečencov, napadol sudcu pre jeho mexický pôvod, zosmiešnil novinárov so zdravotným postihnutím a prepustil niekoľko osôb obvinených zo sexuálneho napadnutia," vypočítal Roth.

HRW namierila pušku proti autoritárom
Roth sa tiež vyjadril k autoritárskym vodcom. Vodcovia Ruska, Turecka, Filipín či Číny sú vo výročnej správe Human Rights Watch obvinení z nahradzovania právneho štátu a zodpovednej vlády vlastnou autoritou.

Správa tiež varuje pred európskymi populistickými vodcami, ktorí majú úspechy vďaka rétorike boja proti migrácii. "Nikto by nemal byť navrátený do vojny, kde hrozí prenasledovanie a mučenie. S úzkymi výnimkami, imigranti, ktorí strávili mnoho rokov v danej krajine a vyvinuli si tu aj rodinné väzby, by mali mať možnosť získať legálny status. Detencie by nemali byť svojvoľné a deportácie by mali podliehať riadnemu procesu," mieni ľudskoprávna organizácia.

Maďarského premiéra Viktora Orbána označil riaditeľ HRW za "tragickú ikonu" antiutečeneckej politiky. "Európa dvere maďarským utečencom z čias sovietskej represie otvorila, teraz Orbánova vláda robí, čo môže, aby urobila život dnešným utečencom ešte horším," podotkol Roth.

Venezuelskú vládu obvinil z mnohopočetných vojenských a policajných zásahov, ktoré viedli k podozreniam zo zneužívania, mimosúdnych popráv a ľubovoľných deportácií. "Bolívarovská revolúcia predznamenala ekonomickú katastrofu."

Do boja s populizmom
V otázke, čo je potrebné urobiť v boji proti populizmu a demagógii, ktoré ohrozujú ľudské práva, Roth odpovedal jasne. Médiá by mali pomôcť upozorniť na nebezpečné trendy, snažiť sa vyvrátiť propagandu a odhaliť tzv. "Fake news", teda falošné správy. Vlády krajín by sa tiež mali plne angažovať v oblasti ľudských práv a demokracie.

V konečnom dôsledku má podľa Rotha veľmi dôležitú úlohu predovšetkým občianska spoločnosť, ktorá by mala za zachovanie svojich práv bojovať a chrániť občiansky priestor. Populistov a demagógov môžu zastaviť práve voliči, ktorí odlíšia lacné sľuby od politiky založenej na demokracii. Kľúčové je "správne prečítať" jednoduché riešenia od politiky založenej na analýzach a hodnotách ľudských práv.

Sedemstostranová publikácia organizácie chrániacej ľudské práva, založenej v roku 1978, sa v poradí v 27. vydaní venuje aj krajinám jednotlivo a hodnotí situáciu v každej z nich.

01 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 02 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 03 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska 04 - Modified: 2024-04-06 15:12:39 - Feat.: - Title: Nemecká vláda sa dohodla na zavedení platobných kariet pre žiadateľov o azyl 05 - Modified: 2024-02-14 14:14:51 - Feat.: - Title: Nórské mesto rozhodlo, že bude prijímať iba utečencov z Ukrajiny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:45