kosovo srbsko vlakReuters
StoryEditor

Srbsko obsadí časť Kosova podľa "krymského modelu", obáva sa tamojší prezident

17.01.2017, 17:11
Autor:
ČTKČTK
Na severe Kosova žije asi 50 000 Srbov, ktorí nesúhlasia s nezávislosťou krajiny a chcú byť opäť pod nadvládou Belehradu.

Srbsko má v pláne obsadiť časť severného Kosova podobne, ako Rusko anektovalo v roku 2014 ukrajinský Krymský polostrov. V rozhovore s agentúrou Reuters to uviedol kosovský prezident Hashim Thaçi. Vzťah susedných balkánskych krajín sa v posledných dňoch vyhrotil v súvislosti so snahou Belehradu vyslať do bývalej juhosrbskej provincie špeciálny srbský vlak.

Srbskí predstavitelia v sobotu v Belehrade vyprevadili vlak ruskej výroby ozdobený srbskými vlajkami, kresbami kostolov, kláštorov a stredovekých miest. Vlak bol v 20 jazykoch pokrytý nápisom Kosovo je Srbsko, bol v ňom k dispozícii internet a cestujúcich obsluhovali hostesky oblečené do srbských národných farieb.

Namiesto Kosovskej Mitrovice ale vlak skončil neďaleko kosovsko-srbských hraníc a nakoniec sa vrátil dnes okolo štvrtej hodiny ráno späť do srbskej metropoly. Jazdu srbská strana zastavila údajne kvôli informáciám, že kosovskí Albánci sa na vlak chystajú zaútočiť. Podľa inej z verzií naopak vlak na hraniciach zastavili špeciálne kosovské jednotky.

Podľa srbského prezidenta Tomislava Nikoliča kroky Kosova ukazujú, že chce vojnu s Belehradom. Jeho kosovský náprotivok sa potom nechal počuť, že cieľom celej akcie s vlakom bolo "vyprovokovať" Kosovčanov a vytvoriť tak zámienku pre Srbsko, aby mohlo vojensky zasiahnuť a obsadiť severnú časť Kosova. 

"Srbským zámerom je použiť tento vlak, ktorý dostali darom od Ruska, najprv na to, aby odrezali severnú časť Kosova a potom, aby ho pripojili k Srbsku. Ide o krymský model," uviedol Thaci.

Kosovo vyhlásilo jednostrannú nezávislosť od Srbska v roku 2008. Belehrad ju ale nikdy neuznal a snaží si zachovať vplyv najmä na severe krajiny. V nedeľu o situácii v oblasti rokovala dokonca srbská bezpečnostná rada štátu.

Prezident Nikolić následne pohrozil vyslaním srbských vojakov späť do Kosova. "Ak budú zabíjať Srbov, pošleme tam armádu, všetci tam pôjdeme, aj ja," vyhlásil srbský vodca, ktorý býval členom ultranacionalistickej Srbskej radikálnej strany (SRS).

01 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 04 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 05 - Modified: 2024-04-06 12:51:13 - Feat.: - Title: V prípade smrti dvojročného dievčaťa zadržali srbské úrady ďalších dvoch podozrivých
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:56