Twitter
StoryEditor

Hotel v Taliansku pochovala lavína. Záchranári už vytiahli z trosiek štyri obete

19.01.2017, 20:19
Autor:
ČTKČTKrdurdu
Hotel sa nachádza v strednej časti Talianska. Práve túto oblasť v posledných mesiacoch zasiahlo niekoľko silných zemetrasení, posledné z nich včera.

Už štyroch mŕtvych našli dnes záchranári v talianskom hoteli Rigopiano na úpätí pohoria Gran Sasso, ktorý zasypala lavína po stredajšom zemetrasení. Tri telá sa podarilo vyslobodiť, štvrté zostáva v troskách, informovala s odvolaním sa na políciu agentúra ANSA. Skazu prežili najmenej dvaja ľudia.

Údaje o počte nezvestných sa rôznia. Denník La Stampa hovorí o troch desiatkach, podľa denníka Corriere della Sera ich je 27. Hovorca talianskej hasičskej brigády Luca Cari agentúre AFP povedal, že je nezvestných okolo 25 ľudí.

#BREAKING: at least 25 tourist & staff missing and feared dead after #avalanche struck hotel in #Pescara, #Abruzzo region in #Italy pic.twitter.com/McAqjtL28B

"Situácia je dramatická," povedal Cari, podľa ktorého doteraz záchranári nezaznamenali známky života v zasypanom hoteli. Záchranné práce sú podľa neho veľmi náročné. "Sú tam tony snehu, ale aj kmene stromov a trosky," uviedol.

Dvoch mužov, ktorí neboli v okamihu pádu lavíny priamo v budove hotela, našli záchranári podchladených. "Videl som padať horu," povedal denníku Corriere della Sera jeden z preživších, ktorému lavína v hoteli pochovala manželku a dve deti.

"Je tu mnoho mŕtvych," oznámil Antonio Crocetta, jeden z vodcov abruzzskej horskej služby, ktorému sa podarilo dôjsť k zasypanému hotelu na lyžiach. Prvú obeť záchranári vytiahli okolo pol desiatej dopoludnia.

Niekoľko dotrasov zaznamenali seizmológovia aj počas noci na dnes, čo zrejme súvisí so spustením lavíny na hotel.

Rezort diplomacie potvrdil, že medzi obeťami a zranenými v talianskom hoteli Rigopiano v oblasti Abruzzo, ktorý zasiahla v noci nadnes lavína, sa zatiaľ nenachádzajú Slováci. Pre TASR to uviedol riaditeľ tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí SR Igor Skoček.

"Záchranárske práce neustále prebiehajú. Zatiaľ sme nedostali informáciu, že by sa medzi zranenými alebo obeťami mali nachádzať Slováci. Naše veľvyslanectvo v Ríme je v neustálom kontakte so záchranárskymi jednotkami," informoval Skoček.

01 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 02 - Modified: 2024-04-22 06:32:56 - Feat.: - Title: Miláno mierni nočný život. Zakáže jedlo aj zmrzlinu v uliciach, predajcovia sa búria 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 05 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 13:05