orbánReuters
StoryEditor

Európa vlani zažila povstanie proti politickej korektnosti. Orbán ponúka azyl "obetiam" liberalizmu

11.02.2017, 09:00
Autor:
ČTKČTK
Európania, ktorých umlčala politická korektnosť a ktorých hlasy nikto nepočúval, v minulom roku povstali, tvrdí maďarský premiér.

V tradičnom prejave o stave svojej krajiny to povedal maďarský premiér Viktor Orbán, informovala agentúra MTI. Znovu tiež obvinil amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa, že chce prostredníctvom podpory niektorých organizácií tajne ovplyvňovať maďarskú politiku.

Samotní Maďari majú podľa premiéra "povstanie" proti "náhubku politickej korektnosti" už za sebou. Odbili si ho podľa neho v roku 2010, kedy dali vo voľbách nadpolovičný počet hlasov jeho pravicovej strane Fidesz. Pod jeho vedením vláda počas posledných siedmich rokov vybudovala "vlastný politicko-ekonomický systém", ktorý je ušitý na mieru potrebám a vkusu Maďarov.

Za príklad maďarskej rebélie Orbán označil to, že jeho vláda "poslala domov" Medzinárodný menový fond (MMF), keď v roku 2014 predčasne vyrovnala svoj úver, ktorý si vzala v roku 2008.

Uplynulý rok tiež dokázal, že liberálne zriadenie, ktoré podľa Orbána vládne svetu, je možné zmeniť. Dokazujú to príklady britského referenda o vystúpení krajiny z Európskej únie, americké prezidentské voľby, pád talianskej vlády po referende o volebnej reforme či maďarské ľudové hlasovanie o utečeneckých kvótach EÚ, uviedol predseda vlády.

"Útoky" z Bruselu

V migračnej kríze sa Budapešť postavila na odpor predchádzajúcej americkej vláde, Bruselu a "dokonca aj Berlínu" a dokázala stavbou plotu na svojej južnej hranici ochrániť pred migračnou vlnou Maďarsko "a len tak mimochodom aj Európu". "Skutočných utečencov samozrejme prijmeme," dodal Orbán.

Azyl maďarský premiér ponúkol občanom západných krajín, "obetiam" liberalizmu, ktorí by chceli z vlasti utiecť pred politickou korektnosťou a bezbožnosťou. "Nemeckí, holandskí, francúzski a talianski politici a novinári naplnení hrôzou, kresťania nútení opustiť svoj domov, tí, ktorí vo svojej vlasti prišli o svoju Európu, ju u nás znovu nájdu," uviedol Orbán.

Maďarsko sa podľa neho musí v nadchádzajúcom roku pripraviť na niekoľko veľkých "útokov" z Bruselu. Európska únia chce údajne napríklad centrálne stanovovať ceny plynu a elektriny, a zabrániť tak maďarskej vláde v ich znížení. Bojovať proti byrokratom v Bruseli bude musieť Budapešť podľa Orbána tiež kvôli svojmu plánu na obmedzenie slobody pohybu pre žiadateľov o azyl počas rozhodovania o ich žiadosti.

Orbán, najväčší nepriateľ Maďarska

Znovu vo svojom prejave Orbán napadol tiež amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorý sa podľa neho snaží tajne ovplyvňovať politiku krajiny a to prostredníctvom financovania mimovládnych organizácií. Sorosa predseda vlády znovu obvinil tiež z toho, že je spoluzodpovedný za migračnú krízu, pretože financuje skupiny, ktoré pomáhajú utečencom a presadzujú ústretovú migračnú politiku.

Organizácie, ktoré má na mysli, Orbán nemenoval, už skôr ale zástupcovia jeho strany Fidesz ostro útočili na miestne pobočky Transparency International, Helsinského výboru či Maďarskej únie občianskych slobôd.

Orbán svoj prejav o stave krajiny tento rok predniesol už po niekoľkýkrát. Krajine teraz vládne od roku 2010, premiérom už bol ale aj v rokoch 1998 až 2002.

Pred budovou, kde premiér svoj príhovor prednášal, demonštrovala asi stovka priaznivcov malej opozičnej strany Spolu (Együtt). "Najväčším nepriateľom Maďarska nie je Európa, ale jeho vlastný premiér," povedala agentúre MTI podpredsedníčka strany Nóra Hajduová.

Opoziční socialisti zo strany MSZP označili Orbána za "zbabelca", ktorý sa bojí čeliť maďarskej realite. Premiér nehovoril o skutočných problémoch Maďarov, uviedol hovorca MSZP István Nyakó. Skôr než krajina, ktorá utečencov prijíma, sa z Maďarska podľa neho stalo miesto, odkiaľ ľudia utekajú, pretože v porovnaní s ostatnými krajinami višegrádskej štvorky (Česko, Poľsko, Slovensko) prichádza o konkurencieschopnosť.

01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám 04 - Modified: 2024-04-11 22:10:14 - Feat.: - Title: Orbán v Maroku rokoval s predsedom Internacionály demokratického stredu Pastranom o suverenite národov 05 - Modified: 2024-04-11 12:05:37 - Feat.: - Title: Maďarsko sprísňuje kontrolu ukrajinských dovozov, chce podporiť miestnych farmárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:34