trump netanjahuReuters
StoryEditor

Trump dal Izraelu voľnú ruku. Netanjahu môže podľa Palestínčanov presadzovať apartheid

16.02.2017, 09:00
Autor:
ČTKČTK
Trump Izrael vháňa do náručia spoločného štátu Židov a Arabov, čo si väčšina Izraelčanov nepraje.

Hlavný palestínsky mierový vyjednávač Saíb Irikát v reakcii na stredajšie rokovanie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bielom dome povedal, že Netanjahu presadzuje apartheid.

Americký prezident Donald Trump na stretnutí s Netanjahuom opustil doterajšiu americkú politiku, keď povedal, že netrvá na tom, aby bol palestínsko-izraelský konflikt riešený tak, že vzniknú sva štáty, teda aj nezávislá Palestína. Podľa palestínskych analytikov tým Izrael získal voľnú ruku presadiť si, čo chce.

Sekularizmus vs. židovský štát

Podľa Irikáta je jedinou alternatívou Netanjahuovej predstavy o zavedení "apartheidu" žiť v "jednom sekulárnom a demokratickom štáte na území historickej Palestíny, kde budú mať všetci, kresťania, moslimovia a židia, rovnaké práva".

To však nezodpovedá názoru mnohých Izraelčanov, ktorí si želajú, aby bol Izrael židovským štátom.

Na Trumpove slová reagoval tiež palestínsky radikálny Hamas, ktorý vládne Pásme Gazy. "To, čo Trump povedal, je nové, ale nech hovorí čokoľvek, my v Hamase stále veríme v to, že jedinou cestou k oslobodeniu našej krajiny od izraelskej okupácie je odboj. USA teraz kryjú agresiu, okupáciu a konfiškáciu palestínskej zeme. USA k otázke ľudských práv pre Palestínčanov nepristupujú vážne," povedal hovorca Hamasu Hazím Kásim.

Trump problému nerozumie

Podľa komentátora izraelského ľavicového denníka Haarec sa tlačová konferencia Netanjahua a Trumpa vyznačovala rozporuplnými výrokmi, politickými sloganmi, odlišnými stanoviskami odloženými elegantne stranou a neznalosťou.

Trump a jeho okolie majú podľa denníka veľmi obmedzené vedomosti o podstate izraelsko-palestínskeho konfliktu a nie sú schopní formulovať pevnú stratégiu. Keď Trump povedal, že pre neho je jedno, či nakoniec vzniknú dva štáty alebo jeden, znamená to podľa denníka, že Trump Izrael vháňa do náručia spoločného štátu Židov a Arabov, čo si väčšina Izraelčanov nepraje.

V Izraeli sa hovorí skôr o autonómii pre Palestínčanov alebo o ich štáte, ktorý nebude mať všetky atribúty štátu. "Dá sa pochybovať o tom, že Trump sám rozumie tomu, čo povedal," napísal Haarec.

Netanjahu sa odpovedi vyhýba

Netanjahua po rokovaní v Bielom dome spovedali izraelskí novinári a vyslovene sa ho pýtali, či je teda dvojštátne riešenie mŕtve. Netanjahu povedal, že to záleží na tom, ako sa tento termín definuje.

Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd "Abbás neuznáva Izrael ako židovský štát, stále hovorí o práve (palestínskych utečencov) na návrat a nesúhlasí s tým, aby izraelská armáda kontrolovala celý Západný breh Jordánu. Táto jeho politika je pre nás neprijateľná," povedal premiér.

Palestínsky profesor z Islamskej univerzity v Gaze Mušír Amir povedal, že Trump poskytol Izraelu voľnú ruku k tomu, aby si robil čo chcel. Minulý prezident Barack "Obama mal nad Netanjahuom aspoň nejakú kontrolu," povedal.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 21:17:35 - Feat.: - Title: Pro-palestínski demonštranti narušili konferenciu v talianskom Turíne, vnikli do budovy 03 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 04 - Modified: 2024-04-23 20:51:29 - Feat.: - Title: Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku 05 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 02:08