schulz merkelováReuters
StoryEditor

Koniec kancelárky Merkelovej? Schulz v prieskumoch výrazne rastie

17.02.2017, 10:40
Autor:
ČTKČTK

Kandidát sociálnodemokratickej strany (SPD) na nemeckého kancelára Martin Schulz by v priamom súboji súčasnú predsedníčku vlády Angelu Merkelovú výrazne porazil. Vyplýva to z prieskumu Politbarometer verejnoprávnej televíznej stanice ZDF. Značne v rovnakej ankete posilnila aj pozícia celej sociálnej demokracie.

Kým predsedníčku konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Merkelovú by za kancelárku znovu chcelo 38 percent opýtaných, Schulza by si po voľbách na čele nemeckej vlády dokázalo predstaviť 49 percent.

Nárast o sedem percent

Kým na konci januára mal v podobnom prieskume bývalý predseda Európskeho parlamentu náskok štyroch percentuálnych bodov (44 ku 40 percentám), v dnes zverejnenej ankete už Merkelovú a Schulza delí percentuálnych bodov jedenásť.

Odlišné je ale hodnotenie hlavných kandidátov na nemeckého kancelára v niektorých ďalších ohľadoch. Väčšiu znalosť problematiky vedenia štátu prisudzujú respondenti jednoznačne Merkelovej (34 ku desiatim percentám pre Schulza).

Súčasnú kancelárku považujú respondenti tiež za dôveryhodnejšiu (23 ku 20 percentám). Aj keď v celkovom hodnotení dáva prednosť väčšina jasne Schulzovi, 71 percent opýtaných si stále myslí, že kancelárka Merkelová svoju prácu robí skôr dobre.

Nárast sociálnych demokratov

V súvislosti s nomináciou Schulza do čela svojej kampane pred septembrovými parlamentnými voľbami si oproti minulosti výrazne polepšila aj samotná SPD, ktorá sa v posledných týždňoch drží v rôznych prieskumoch okolo tridsiatich percent.

Tiež anketa Politbarometer stanice ZDF jej prisudzuje 30 percent hlasov, sesterské strany CDU a CSU by pritom teraz dosiahli na 34 percent. Do parlamentu by sa podľa prieskumu dostali ešte Zelení (deväť percent), postkomunistická strana Ľavica (sedem percent) a vrátila by sa do neho aj liberálna FDP (šesť percent).

Oproti iným prieskumom, kde sa drží okolo 12 percent, by podľa ankety ZDF pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko (AFD) od voličov dostala len desať percent hlasov.

Ak by sa o zložení Spolkového snemu hlasovalo už teraz, vládla by aj v nasledujúcich rokoch podľa agentúry DPA zrejme veľká koalícia kresťanských a sociálnych demokratov. Na uvažovanú červeno-červeno-zelenú koalíciu (SPD, Ľavica, Zelení) by ľavicovým stranám počet získaných mandátov nestačil.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:44