zacharčenkoReuters
StoryEditor

Obsadíme celý Donbas silou. Zacharčenko sa na tlačovke vyhráža Kyjevu

17.02.2017, 13:56
Autor:
ČTKČTK

Východoukrajinskí povstalci sú odhodlaní obsadiť silou donbaské územia kontrolované Kyjevom, ak sa to nepodarí politickými prostriedkami. Na tlačovej konferencii v Luhansku to dnes vyhlásil vodca doneckých radikálov Alexandr Zacharčenko. Kremeľ jeho slová odsúdil, hoci vraj jeho stanovisko chápe.

"Všetko, čo je možné urobiť pre našich krajanov, bude urobené," vyhlásil povstalecký vodca. "Vždy sme hovorili o tom, že oslobodenie (armádou) okupovaných regiónov Doneckej a Luhanskej oblasti je našou spoločnou úlohou. Hovorili sme, že je žiaduce použiť politických prostriedkov. Ak to (v Kyjeve) nechápu, pripomínam, že to môžeme urobiť aj vojenskou cestou," povedal Zacharčenko.

Vodca proruských radikálov vyjadril presvedčenie, že "svetoví vodcovia" sa nad nárokmi povstalcov "v najbližších hodinách" zamyslia. "To umožní niektoré veci vyriešiť v priebehu štyroch hodín," konštatoval.

Kremeľ vyjadril pochopenie

Kremeľ vzápätí jeho slová odsúdil, aj keď je vraj možné ich v "emocionálnom ovzduší" pochopiť. "Jeho slová nezodpovedajú minským mierovým dohodám, ale je možné ich vysvetliť emocionálnym ovzduším. Emócie zodpovedajú napätiu, ktoré na fronte panuje v dôsledku agresívnych akcií ukrajinskej armády," povedal v Moskve novinárom kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

Zacharčenko v Luhansku vyzval kyjevské úrady, aby na území kontrolovanom armádou umožnili separatistom prístup do infraštruktúrnych objektov, ktoré sú pre východ Donbasu životne dôležité. Radikáli ukrajinskú vládu obviňujú, že sa snaží blokovať dodávky energií a dopravné spojenie medzi Ukrajinou a "ľudovými republikami" v snahe separatistické povstanie zlomiť.

Zacharčenko dnes spolu s luhanským povstaleckým vodcom Igorom Plotnickým vyhlásil program "humanitárnej pomoci" regiónom oboch oblastí, ktoré zostali pod správou kyjevských úradov. Žiadajú vraj, aby humanitárnym komisárom "okupačná ukrajinská armáda" umožnila tieto regióny navštíviť. "Bojujme proti tým v Kyjeve, Bruseli a Washingtone, ktorí sa chcú priživiť na vojne," citovala Zacharčenka povstalecká agentúra DAN.

Nové ozbrojené strety

Konflikt na východe Ukrajiny neutícha, napriek medzinárodnej diplomatickej aktivite na množstve úsekov donbaskej fronty naopak prepukajú nové ozbrojené strety. Ukrajinská kríza má byť témou schôdzky nového amerického viceprezidenta Mikea Pencea s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, ktorá sa uskutoční v sobotu v Mníchove.

Podľa ruských médií sa tiež pripravujú ďalšie ministerské rokovania normandskej skupiny, ktorá združuje Nemecko, Francúzsko, Ukrajinu a Rusko. Bez znateľného pokroku pokračujú v bieloruskej metropole Minsk rozhovory takzvanej kontaktnej skupiny, ktoré sprostredkujú európski diplomati.

Podľa ukrajinských médií sa v týchto dňoch bojuje v oblasti frontového mesta Avdijivka severne od Donecka a na juhu v okolí Mariupoľu. Za posledných 24 hodín armáda stratila troch vojakov, povstalci za posledný týždeň ohlásili osem mŕtvych.

Generálny štáb ukrajinskej armády dnes oznámil, že ukrajinské ozbrojené sily v Donbasu od začiatku konfliktu na jar 2014 stratili vyše 2000 vojakov. Celkový počet obetí konfliktu dosahuje hranicu 10 000, zranených bolo podľa údajov OSN okolo 23 000 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:18 - Feat.: - Title: Európsky parlament schválil predĺženie voľného obchodu s Ukrajinou. Budú však platiť isté obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 03:07