milo djukanovicReuters
StoryEditor

Rusi boli zapletení do pokusu o štátny prevrat v Čiernej Hore, odhalilo vyšetrovanie

20.02.2017, 11:20
Autor:
ČTKČTK
Špeciálny prokurátor z príprav štátneho prevratu obvinil priamo ruské štátne úrady.

Ruské úrady boli zapletené do vlaňajšieho pokusu o štátny prevrat v Čiernej Hore. Tvrdí to čiernohorský špeciálny prokurátor Milivoj Katnić s odvolaním sa na poznatky z výsluchov a priznania podozrivých, uviedli dnes ruské médiá. Moskva akúkoľvek účasť Ruska na údajne plánovanom prevrate v Čiernej Hore dôrazne poprela.

"Prokurátor tvrdí, že na čele skupiny, ktorá plánovala prevrat vrátane zavraždenia vtedajšieho premiéra Mila Djukanoviča, čím by zabránila vstupu krajiny do NATO, stál ruský občan Eduard Širokov, ktorého skutočné priezvisko znie Šišmakov," napísal internetový denník Gazeta.ru.

"Nie je to Širokov, ale Eduard Šišmakov, ktorý bol v roku 2014 zástupcom vojenského pridelenca v Poľsku, ale bol vypovedaný kvôli špionáži pre Rusko ako nežiaduca osoba. Pas mu vydali ruské úrady. Je príslušníkom ruských špeciálnych služieb," zdôraznil Katnić.

Podľa prokurátora práve na pozvanie Širokova/Šišmakova navštívil Moskvu počas príprav puču jeden z hlavných sprisahancov Aleksandar Sindželić, ktorý sa v súčasnosti teší postaveniu svedka spolupracujúceho s vyšetrovateľmi.

"Za udalosťami stoja nacionalistické zoskupenia v Rusku, ale teraz vieme, že do nich boli zapojené aj ruské štátne úrady," vyhlásil Katnić.

Čiernohorská polícia vlani 15. októbra, deň pred parlamentnými voľbami, zatkla dve desiatky osôb podozrivých zo zapojenia do sprisahania s cieľom zvrhnúť prozápadnú vládu, zabiť jej premiéra Mila Djukanoviča a dosadiť k moci proruské vedenie. V pozadí boli údajne srbskí a ruskí nacionalisti.

Podľa predstaviteľov proruskej opozície bol ale celý prípad len Djukanovičovým komplotom s cieľom zabezpečiť výrazné víťazstvo vládnucej Demokratickej strany socialistov (DPS). Moskva akúkoľvek účasť Ruska na údajne plánovanom prevrate v Čiernej Hore dôrazne popiera.

Cez víkend britský denník The Sunday Times napísal, že aj britskí predstavitelia si myslia, že za októbrovým vražedným sprisahaním proti Djukanovičovi stáli ruské úrady. Nemenovaný zdroj z vlády si podľa denníka nevie predstaviť, že by takýto komplot neprechádzal schvaľovaním, a tiež britské a americké spravodajské služby vraj získali dôkazy o ruskom zapojení.

"Tieto novinky sú z jednej várky s ďalšími neodôvodnenými obvineniami našej krajiny z hackerských útokov proti celému Západu, zo zasahovania do volebných kampaní väčšiny západných krajín a z mnohých ďalších vecí," vyhlásil dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 09:48