Kim Čong-namTASR/AP
StoryEditor

Malajzijská polícia má ďalších podozrivých z Kimovej vraždy, jeden z nich je diplomat

22.02.2017, 06:50
Autor:
ČTKČTK

Malajzijská polícia identifikovala ďalších dvoch podozrivých z vraždy brata severokórejského vodcu Kim Čong-nama a pozvala ich na výsluch. Jeden z nich je druhým tajomníkom severokórejského veľvyslanectva v Malajzii, druhý je napojený na severokórejskú leteckú spoločnosť Air Koryo a obaja sa stále nachádzajú v Malajzii. Oznámilo to dnes vedenie polície.

Kim Čong-nam bol 13. februára zrejme otrávený jedovatou látkou, ktorá mu bola nastriekaná do tváre, keď v Kuala Lumpure čakal na svoj let späť do Macaa, kde dlhodobo žil. Južná Kórea z atentátu obvinila severokórejských agentov.

Malajzijská polícia v piatok zatkla Severokórejčana Ri Čong-čchola, ktorý žije v Malajzii viac ako tri roky. Už skôr zatkla dve ženy, s vietnamským a indonézskym pasom, a priateľa jednej z nich. Z priameho spáchania vraždy je podozrivá jedna za zadržaných žien.

Polícia dnes podľa agentúry AP oznámila, že obe ženy severokórejskí agenti vycvičili, aby rozotreli Kimovi jed po tvári a potom si umyli ruky.

V súvislosti so smrťou brata vodcu KĽDR pátra malajzijská polícia po ďalších štyroch občanoch Severnej Kórey, ktorí opustili Malajziu v pondelok, keď bol Kim Čong-nam otrávený. Polícia neoznámila, či je štvorica hľadaných nejako spojená so severokórejskú vládou. Dnes polícia uviedla, že podľa všetkého odleteli do severokórejskej metropoly Pchjongjang.

Telo zavraždeného je v márnici vzhľadom k vysokej citlivosti prípadu pod starostlivou ochranou ozbrojeného tímu. Kim Čong-namova násilná smrť vyvolala napätie v diplomatických vzťahoch medzi Malajziou a KĽDR.

Kim Čong-nam bol bratom súčasného severokórejského vodcu Kim Čong-una a zároveň najstarším synom bývalého vodcu Kim Čong-ila, za ktorého nástupcu bol niekoľko rokov považovaný. Kim Čong-nam mal povesť playboya, hráča v kasínach a povaľača a bol dlhodobo pre severokórejskú vládu tŕňom v oku.

01 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu 02 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 03 - Modified: 2024-04-17 09:16:27 - Feat.: - Title: Južná Kórea uskutočnila cvičenia v blízkosti hraníc s KĽDR. Je to reakcia na provokácie, vraví armáda 04 - Modified: 2024-04-17 07:05:57 - Feat.: - Title: Námestník bieloruského ministra zahraničných vecí pricestoval do KĽDR 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:30