Kim Čong-unReuters
StoryEditor

KĽDR obvinila Malajziu zo smrti Kimovho brata, popiera svoju vinu

23.02.2017, 09:02
Autor:
ČTKČTK
​Pchjongjang dnes takisto obvinil Malajziu, že je jej vyšetrovanie pod vplyvom znepriatelenej Južnej Kórey.

Severokórejský režim dnes obvinil Malajziu zo smrti "občana KĽDR", ktorého malajzijské úrady identifikovali ako brata severokórejského vodcu Kim Čong-una. Malajzijské vyšetrovanie vraždy je podľa Pchjongjangu plné pochybností a telo by malo byť okamžite odovzdané KĽDR, uviedla tamojšia oficiálna agentúra KCNA. Krajina zároveň odmietla akúkoľvek úlohu na Kimovej smrti.

"Hlavnú zodpovednosť za jeho smrť leží na vláde Malajzie, pretože občan KĽDR zomrel v jej krajine," uvádza sa vo vyhlásení právneho výboru severokórejského parlamentu zverejnenom agentúrou. Malajzijské úrady podľa Pchjongjangu vykonávajú vyšetrovanie plné "pochybností a sporných bodov" a pitva mŕtveho, ktorú vykonali, je "nelegálna a nemorálna".

Brat severokórejského vodcu Kim Čong-nam bol zrejme otrávený 13. februára na letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpuru, čo vyvolalo diplomatický spor medzi oboma krajinami. KĽDR doteraz neuznala, že mŕtvym bol skutočne Kimov brat a odmieta vlastný podiel na jeho smrti, o ktorom sú presvedčené juhokórejské tajné služby.

​Pchjongjang dnes takisto obvinil Malajziu, že je jej vyšetrovanie pod vplyvom znepriatelenej Južnej Kórey.

Kim Čong-nam bol s najväčšou pravdepodobnosťou otrávený akousi jedovatou látkou, ktorá mu bola nastriekaná do tváre, keď minulý pondelok v Kuala Lumpure čakal na svoj let späť do Macaa, kde dlhodobo žil. Južná Kórea z atentátu obvinila severokórejských agentov.

Podľa nahrávky z bezpečnostných kamier sa z rôznych strán priblížili k mužovi zodpovedajúcemu vzhľadom Kim Čong-namovi dve ženy. Jedna z nich potom Kimovi pridržala čosi pár sekúnd pred ústami. Ženy sa následne pokojným krokom opäť vzdialili. Kim Čong-nam potom odišiel za zamestnancami letiska, ukázal na oči a zrejme žiadal o pomoc.

Malajzijská polícia po incidente postupne identifikovala trojicu podozrivých občanov KĽDR, ktorých zatkla či pozvala na výsluch. Úrady tiež už skôr zatkli dve ženy, s vietnamským a indonézskym pasom, a priateľa jednej z nich. Veľvyslanectvo KĽDR v Kuala Lumpur vyzvalo na ich okamžité prepustenie.

01 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 02 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 03 - Modified: 2024-04-23 05:42:00 - Feat.: - Title: Pri zrážke vojenských vrtuľníkov v Malajzii zahynulo desať ľudí 04 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 05 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:48