hasan ruhaniReuters
StoryEditor

Iránsky prezident Rúhání sa bude usilovať o znovuzvolenie. Podľa komentátorov nemá konkurenciu

26.02.2017, 16:40
Autor:
ČTKČTK
Prezidentské voľby sa v Iráne budú konať 19. mája.

Iránsky prezident Hasan Rúhání sa bude usilovať o znovuzvolenie na druhé štvorročné funkčné obdobie. Jeho kandidatúru dnes oznámil viceprezident Husajn Alí Amir, informovala agentúra ISNA. Doteraz sa Rúhání ani jeho úrad k tejto téme nevyjadrili. 

68-ročný Rúhání patrí do tábora reformátorov. Ďalšie dva veľké politické bloky, konzervatívci aj jastraby, ešte stále vhodného protikandidáta hľadajú. Podľa komentátorov však nemá žiadny z doposiaľ menovaných možných kandidátov reálnu šancu ohroziť Rúháního znovuzvolenie.

Kandidatúru v májových voľbách zvažoval pôvodne aj exprezident Mahmúd Ahmadínedžád. Vlani v septembri ale oznámil, že kandidovať nebude. Vyhovel tak želaniu duchovného vodcu Iránu ajatolláha Alího Chameneího, ktorý varoval, že exprezidentova kandidatúra by mohla prispieť k rozdeleniu krajiny.

Iránsky spravodajský web Dolatebahar.com dnes informoval o tom, že Ahmadínedžád zaslal "lichotivý" list novému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. V ňom ho chváli a praje mu všetko najlepšie k jeho štvorročnom mandátu. Trump má podľa Ahmadínedžáda "historickú príležitosť stať sa s novými reformami priekopníkom nového veľkého vývoja, a vstúpiť tak do dejín," citoval Dolatebahar z exprezidentovho listu.

Nie je pritom jasné, či bol Ahmadínedžádov list iránskym systémom schválené posolstvo adresované novej americkej vláde, alebo len súkromnou iniciatívou exprezidenta. Ahmadínedžád je jedným z nejnevypočitatelnejších a najkontroverznejších iránskych politikov. V súčasnosti nezastáva žiaden oficiálny úrad.

Komentátori podľa agentúry DPA súdia, že Ahmadínedžádov list Trumpovi je exprezidentovým pokusom dostať sa po takmer štyroch rokoch politickej abstinencie znovu do novinových titulkov. Iránci na sociálnych sieťach označili Ahmadínedžádov list proste len za trápny - obzvlášť preto, že Trump vyhlásil pre Iráncov zákaz vstupu do USA. Jeho januárový dekrét, ktorý mal zabrániť občanom niekoľkých moslimských krajín, medzi nimi Iránu, vstúpiť na americké územie, bol v Iráne prijatý ako urážka.

01 - Modified: 2024-04-19 14:28:02 - Feat.: - Title: Už žiadna bagetejšn. Attila Végh doplatil na svoje ostré vyjadrenia, spoluprácu s ním nepredĺži ani známa bagetáreň 02 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 03 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 04 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu? 05 - Modified: 2024-04-07 09:24:37 - Feat.: - Title: Hnutie Republika reagovalo na výsledky volieb: Pellegrini zvíťazil aj vďaka mobilizácii vlastencov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:18