Misionář Petr Jašek (vľavo) a český minister zahraničia Ľubomír ZaorálekMafra/Petr Topič
StoryEditor

Čech strávil mesiace vo väzení s ľuďmi z Islamského štátu: Ako kresťana ma fyzicky napádali

27.02.2017, 10:34
Autor:
ČTKČTK
Český misionár strávil celkovo v piatich sudánskych väzniciach 14,5 mesiaca.

Český misionár Petr Jašek, ktorého poslal sudánsky súd v januári na 24 rokov do väzenia, je späť v Česku. Do Prahy ho priviezol v nedeľu neskoro večer vojenský špeciál, v ktorom bol aj český minister zahraničia Lubomír Zaorálek. Jeho tím vyrokoval, že Jašek dostal milosť od sudánskeho prezidenta Umara Bašíra.

"Prezident Umar Bašír udelil milosť českému občanovi Jaškovi a nariadil jeho okamžité prepustenie," vyhlásil v nedeľu popoludní šéf sudánskej diplomacie Ibrahim Ghándúr na tlačovej konferencii v Chartúme.

Jašek, ktorého súd potrestal za údajnú protištátnu činnosť, sa s ministrom Zaorálkom vrátil do Prahy krátko pred nedeľnou polnocou. Zaorálek potom povedal, že bol presvedčený vždy o tom, že Jašek nič neurobil. "Česká diplomacia je na to, aby pomáhala našim občanom v núdzi a dvojnásobne to platí u toho, kto nič neurobil," vyhlásil na Kbelskom letisku.

Podľa Jaška boli najhoršie prvé mesiace väznenia, kedy bol v jednej cele s príslušníkmi Islamského štátu. "Tí ma ako kresťana neustále napádali. Najskôr išlo o verbálne útoky, neskôr prešli aj k fyzickým," povedal Jašek po návrate. "Jeden z väzňov bol podľa ostatných v minulosti aj členom osobnej stráže Usámu bin Ládina," dodal.

Čech v sudánskych väzniciach strávil 14,5 mesiaca a držal tiež osem dní hladovku kvôli tomu, že mu spočiatku nebol umožnený kontakt ani s rodinou, ani s českým zastupiteľským úradom. Nákazlivé choroby sa mu vyhli, no hoci vyzeral vitálne, chce sa teraz podrobiť lekárskemu vyšetreniu.

Jašek uviedol, že prešiel piatimi sudánskymi väznicami. Ocitol sa aj na samotke zvanej chladnička, kde vraj na neho dozorcovia zámerne púšťali studený vzduch. K najhorším ale podľa neho patril pobyt s desiatkami ďalších väzňov v neveľkej policajnej cele. Jašek sa sťažoval na nevyhovujúce hygienické podmienky. "Skoro stovka ľudí chodila na jeden záchod, kde nebola voda. To sú podmienky, ktoré nesie človek ťažko," uviedol.

Minister Zaorálek už v nedeľu na Twitteri uviedol, že prepustenie považuje za úspech českej diplomacie a poďakoval všetkým, ktorí sa na ňom podieľali. Prezradil, že súčasťou dohody bola obnovenie česko-sudánskych vzťahov v ekonomickej i bezpečnostnej oblasti, ktoré boli po zadržaní Jaška zmrazené.

"Súčasťou finálnej dohody bolo to, že pokiaľ dôjde k prepusteniu pána Jaška, tak bude vykonané niečo ako reštart sudánsko-českých vzťahov. To znamená, že sa vrátime k tomu, čo sme zamýšľali v oblasti ekonomickej spolupráce, spolupráce v boji s terorizmom, v otázkach migrácie, pretože Sudán je veľmi dôležitou tranzitnou krajinou," uviedol Zaorálek.

Minister bližšie podrobnosti neuviedol. Podľa sudánskeho serveru sa ale chystá cesta českých zákonodarcov a podnikateľov do tejto africkej krajiny.
Prácu diplomatov pochválil krátko nato aj premiér Bohuslav Sobotka. "Som rád, že sa to podarilo! Ďakujem všetkým, ktorí pomohli, výborná práca ministerstva zahraničných vecí," napísal na Twitteri.

Podľa českého ministerstva zahraničia bol Jašek koncom januára odsúdený na 20 rokov väzenia, zatiaľ čo AFP s odkazom na Jaškovho advokáta uvádza 24 rokov. Zadržaný bol v roku 2015, keď bol podľa českej diplomacie na misionárske výprave s cieľom pomáhať miestnym kresťanom.

Sudánske úrady proti Jaškovi a proti trom miestnym aktivistom vzniesli sedem obvinení, medzi nimi aj z činnosti proti štátu. Už v septembri 2016 uviedla veľvyslankyňa Českej republiky v Káhire Veronika Kuchyňová Šmigolová, ktorej úrad má pôsobnosť aj pre Sudán, že sudánske úrady nemajú proti Jaškovi závažné dôkazy o vine. Napriek tomu bol Jašek odsúdený okrem iného za špionáž a vyzvedačstvo. Česká diplomacia považovala jeho odsúdenie za neodôvodnené a ihneď po vynesení rozsudku začala rokovať so sudánskou stranou o prepustení.

Štvorica bola obvinená z financovania povstaleckých hnutí v Dárfúre a v Južnom Kordofáne. V skutočnosti ale podľa organizácie Release International len chceli pomôcť študentovi z Darfúru, ktorý utrpel popáleniny pri demonštrácii. Jašek mal študentovi odovzdať šek na liečbu, vypovedali na súde 11. januára svedkovia. Jeho úmyslom nebolo financovať protivládne hnutie, ako tvrdila obžaloba.

Do Jaškovho prípadu sa zapojili aj orgány Európskej únie, ktoré pravidelne kritizujú porušovanie ľudských práv a násilie proti menšinám v Sudáne. Vo februári oznámila slovenská odbočka medzinárodnej organizácie CitizenGO, že asi 400 tisíc ľudí z celého sveta podpísalo petíciu na Jaskovu záchranu.

01 - Modified: 2024-04-17 05:53:00 - Feat.: - Title: Boje na severozápade Sudánu si vyžiadali životy najmenej 25 civilistov 02 - Modified: 2024-04-15 17:51:09 - Feat.: - Title: Svetoví darcovia sľúbili Sudánu pomoc za dve miliardy eur. OSN musí v štáte zabezpečiť základnú starostlivosť 03 - Modified: 2024-04-12 14:19:09 - Feat.: - Title: V Sudáne sú ohrozené milióny ľudí kvôli obmedzenej humanitárnej pomoci 04 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 05 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:42