Reuters
StoryEditor

Ťažké delostrelectvo a stovky mariňákov. Američania v Sýrii pomôžu dobyť hlavné mesto Islamského štátu

09.03.2017, 10:41
Autor:
ahaaha
Američania sa postup v Sýrii snažia koordinovať s Turkami a Rusmi.

Americká armáda posiela stovky príslušníkov námornej pechoty na sever Sýrie, aby pomohli pri ofenzíve proti mestu Rakka, ktoré je považované za hlavné mesto Islamského štátu. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej Biely dom navýšením pozemných jednotiek dáva generálom voľnejšie ruky v boji proti Islamskému štátu.

Nemenovaný predstaviteľ americkej administratívy agentúre AP prezradil, že na sever Sýrie dorazilo niekoľko stoviek mariňákov s ťažkým delostrelectvom. Americké húfnice by mali pomôcť prevažne kurdskej koalícii SDF pri postupe na Rakku.

Pentagon tiež nedávno poslal desiatky vojakov a obrnené vozidlá k mestu Manbidž, aby odradil milície napojené na Ankaru od výbojov na území oslobodených od Islamského štátu sýrskymi Kurdmi. Americká prítomnosť v oblasti by mala zabezpečiť, že Turci a SDF budú bojovať proti IS a nie proti sebe.

Podľa pravidiel prijatých za vlády Baracka Obamu môžu mať Američania v Sýrii maximálne 503 vojakov. Súčasné rozmiestnenie jednotiek je však koncipované ako dočasné a obmedzenie sa na neho nevzťahuje. Krok podľa AP ukazuje predovšetkým na ochotu nového prezidenta USA Donalda Trumpa dať generálom väčšiu voľnosť pri rutinných bojových operáciách proti džihádistom.

Spojené štáty sa podľa AP tiež chystajú poslať stovky vojakov do Kuvajtu, kde by v prípade potreby mali byť k dispozícii na nasadenie proti Islamskému štátu. Šéfovia Pentagonu minulý mesiac zaslali do Bieleho domu nový plán boja proti teroristickej organizácii. Stratégia počíta s navýšením počtu amerických jednotiek v severnej Sýrii, intenzívnejším výcvikom SDF, nasadením ťažkého delostrelectva a bojových helikoptér Apache.

Američania sa postup v Sýrii snažia koordinovať s Turkami a Rusmi. V utorok sa v Turecku zišiel šéf zboru náčelníkov štábov americkej armády Joseph Dunford s turecký generálom Hulusim Akarom a náčelníkom generálneho štábu ruskej armády Valerijom Gerasimovom.

Oddiely SDF v pondelok zablokovali hlavnú spojnicu medzi Rakkou a východosyrským mestom Dajr az-Zaur, ktoré je až na malú enklávu v rukách IS. Podľa AP sú jednotky SDF teraz rozmiestnené asi osem kilometrov severne od mesta Rakka.

01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 03 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 04 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:04