putin pohrebReuters
StoryEditor

Bude z Putina cár? Áno, verí tajomný ruský oligarcha a pripravuje mládež na monarchiu

09.03.2017, 23:00
Autor:
ČTKČTKrajraj
Malá, ale vplyvná skupina ľudí, pre ktorých je cárska minulosť Ruska inšpiráciou, verí v skorý návrat monarchie.

Oligarcha a horlivý zástanca monarchie Konštantín Malofejev prevádzkuje na okraji Moskvy špeciálnu školu svätého Bazileja Veľkého, kde sa študenti učia cárskym zásadám a tradíciám. Malofejev totiž verí, že návrat cárskeho Ruska je neodvratný.

"Vychovávame tu novú elitu. Všetci budú mať šancu dostať sa k moci," vysvetľuje redaktorom The Guardian koncept školy jej 74-ročná riaditeľ Zurab Čavčavadze. Kým sedí pod ohromným portrétom posledného ruského cára Mikuláša II., hovorí o tom, ako sa z jeho študentov stávajú "ľudia morálne kvalitní, naplnení vierou, intelektom a vlastenectvom".

Čavčavadze patrí k malej, ale vplyvnej skupine ľudí, pre ktorých je cárska minulosť Ruska inšpiráciou a ktorí zároveň neprestávajú veriť v jej skorý návrat. Ruské impérium zaniklo v roku 1917 po februárovej ruskej revolúcii, ktorá vyústila do abdikácie cára Mikuláša II. V októbri toho istého roku sa vlády ujali boľševici na čele s Vladimirom Iľjičom Leninom.

"Pozrite sa, čo ruský ľud urobil s Leninom, Stalinom aj Putinom. Akonáhle je niekto pri moci niekoľko rokov, stáva sa nedotknuteľným. Rusi sa usilujú o monarchiu, sama duša Ruska je monarchia," dodáva Čavčavadze.

V niekoľkých rozľahlých budovách, ktoré stoja okolo novo postavenej katedrály na predmestí Moskvy, sú tak viac ako štyrom stovkám študentov vštepované cárske tradície a zvyky. Vyučuje sa tu predovšetkým latinčina, Písmo sväté a história. Učebnice museli prejsť špeciálnou previerkou, ktorá sa postarala o to, aby sa na dejiny Sovietskeho zväzu nehľadelo pozitívne, tak ako je to pri moderných ruských učebniciach.

Celá moskovská škola je presýtená monarchistickými odkazom. Portréty cárov dozorujú na školských chodbách a na konci jednej z nich sa hrdo týči socha ruskej cárovnej Kataríny Veľkej. V študentskom sále visí ďalších osem veľkolepých obrazov ruských cárov.

Vychovávame ortodoxných vlastencov

Špeciálna škola je projektom Konštantína Malofejeva, tajomného ruského miliardára, ktorého niektorí nazývajú "pravoslávnym oligarchom". Malofejev má úzke väzby na Kremeľ a predpokladá sa, že finančne podporoval anexiu Krymu. Stojí tiež za nacionalistickým, pravoslávnym televíznym kanálom Cargrad.

"Poslaním našej školy je vychovávať pravoslávnych patriotov, ktorí hrdo ponesú odkaz celej tisícročnej tradície Ruska a nielen posledných niekoľkých dekád," vysvetľuje Malofejev zo svojej centrálnej moskovskej kancelárie, ktorú zdobia pravoslávne ikony a veľký portrét konzervatívneho cára Alexandra III. "Je pre mňa veľmi dôležité nadviazať na tradíciu, ktorá bola prerušená v roku 1917," dodáva miliardár.

Podľa Malofejeva by k návratu monarchie mohlo dôjsť skôr, než by ktokoľvek čakal. Verí totiž, že by novým cárom mohol byť korunovaný napríklad súčasný ruský prezident Vladimir Putin, ktorého počínanie v jesennom prieskume hodnotilo pozitívne takmer 90 percent Rusov.

Sté výročie februárovej revolúcie a Mikulášove slzy

Februárová revolúcia, ktorá podľa nášho gregoriánskeho kalendára pripadá na začiatok marca, oslavuje tento rok sté výročie. Rozruch v ruskej pravoslávnej verejnosti preto vyvolala správa z krymského Simferopolu, kde vraj začala roniť slzy busta posledného ruského cára Mikuláša II. umiestnená v kaplnke miestnej prokuratúry.

"Zázrak" oznámila verejnosti poslankyňa ruskej vládnej strany Jednotné Rusko Natalja Poklonská, bývalá krymská prokurátorka. K zázračnej buste podľa Poklonskej prichádzajú rodičia s chorými deťmi v nádeji, že sa ich ratolesti uzdravia.

Okrem bývalého cára začalo vraj v kaplnke roniť slzy aj niekoľko ikon. Správa o simferopolskom "zázraku" mala veľký ohlas na ruských sociálnych sieťach. Časť užívateľov netajila svoje nadšenie, iní si z posvätných sĺz, ale predovšetkým z poslankyne Poklonskej, robili žarty.

Avšak aj tento prípad ukazuje, že aj o storočie neskôr časť Rusov stále cíti k niekdajšiemu impériu nostalgiu. Mnoho priaznivcov cárskeho zriadenia je medzi voličmi nacionalistickej Liberálnodemokratickej strany Vladimira Žirinovského. Tá nedávno v dolnej komore parlamentu navrhla zmenu štátnych symbolov, ktoré by sa vrátili k vlajke a štátnej hymne z dôb ruského impéria.

01 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 02 - Modified: 2024-04-23 13:29:43 - Feat.: - Title: Výsledok úspešnej práce. Najväčšia ruská banka Sberbank vyplatí za minulý rok rekordnú dividendu 03 - Modified: 2024-04-23 12:21:56 - Feat.: - Title: Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosahiahla takmer šesť miliárd frankov 04 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 05 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:59