09.03.2017, 23:29

Je úspech, že sa dvojitá kvalita potravín stala témou summitu Únie, vyhlásil Fico

robert fico
Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Slovensko považuje za diplomatický úspech, že problematika dvojakej kvality potravín sa dostala do záverov Európskej rady a Európska komisia prijala záväzok seriózne sa touto otázkou zaoberať. Povedal to slovenský premiér Robert Fico v rámci rokovaní na summite EÚ v Bruseli.

Fico upozornil, že v rámci bloku ekonomických diskusií, na ktoré bol pozvaný aj šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi, odznelo konštatovanie, že EÚ má nezamestnanosť na historicky najnižších úrovniach v porovnaní s obdobím pred krízou z rokov 2008-2009. Lídri hovorili aj o hospodárskom raste, kde, ako pripomenul Fico, Slovensko patrí do regiónu s najdynamickejším rastom.

Na summite EÚ odznela aj téma dvojitej kvality potravín. SR a ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) vnímajú ako svoj diplomatický úspech, že sa im podarilo vyvolať potrebný tlak na to, aby sa touto otázkou začala vážne zaoberať Európske komisia, čo bude zaznamenané aj v záveroch marcového summitu EÚ.

"Táto otázka bude predmetom rokovaní na Fóre na vysokej úrovni pre lepšie fungovanie potravinovo-dodávateľského reťazca," pripomenul premiér. Dodal, že k zasadnutiu tohto fóra dôjde v júli tohto roku, pričom exekutíva EÚ musí dovtedy pripraviť sériu konkrétnych odporúčaní. Na tomto podujatí sa zúčastnia všetky členské štáty Únie ako aj dôležití hráči - producenti a spracovatelia potravinárskych výrobkov.

Podľa Fica je z pohľadu našej krajiny táto misia "čiastočne splnená", teraz musí EÚ potvrdiť, že prijme potrebné opatrenia na odstránenie negatívnych praktík, s ktorými nemôže nikto súhlasiť.

"Možno to spôsobí nervozitu u niektorých predstaviteľov Európskej komisie, že sa nebudú zaoberať kečupom, a ja na to odpovedám, že tento problém je viac politický ako technický. Je to o dôveryhodnosti EÚ ako o inštitúcii," odkázal Fico, podľa ktorého dvojitá kvalita potravín je typickým príkladom rozdeľovania Európanov na občanov prvej a druhej kategórie.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.