turecko holandsko konfliktReuters
StoryEditor

Rozzúrení Turci požadujú od Holandska oficiálne ospravedlnenie. Poslali nóty do Haagu

13.03.2017, 10:48
Autor:
ČTKČTK
Turecké ministerstvo zahraničia si dnes kvôli diplomatickej roztržke s Holandskom predvolalo holandského veľvyslanca.

Do Haagu zároveň zaslalo dve protestné nóty, informoval server denníka Hürriyet. V jednej z nich sa sťažuje na zaobchádzanie s tureckou ministerkou, ktorú holandské úrady v sobotu vyhostili z krajiny. V druhej nóte protestuje Ankara proti zásahu holandskej polície proti ľuďom demonštrujúcim v Rotterdame na podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Holandsko cez víkend označilo tureckú ministerku pre záležitosti rodiny Fatmu Betül Sayanovú Kayaovú za nežiaducu osobu a eskortovali ju do Nemecka, odkiaľ prišla. Sayanová Kayaová sa chystala v Rotterdame prehovoriť k členom miestnej tureckej komunity a presvedčiť ich, aby v aprílovom referende o zmenách tureckej ústavy hlasovali za posilnenie právomocí hlavy štátu. Ešte predtým holandská vláda zakázala pristáť v Rotterdame šéfovi tureckej diplomacie Mevlutovi Çavuşogluovi.

​V jednej z nót zaslanej do Haagu protestuje Ankara proti údajne neprimeranému zákroku holandskej polície proti davu asi 250 priaznivcov tureckého prezidenta Erdogana, ktorý sa v nedeľu zhromaždil pred budovou konzulátu v Rotterdame. Protestujúci po policajtoch hádzali kamene aj zápalné fľaše. Holandská polícia dnes oznámila, že počas demonštrácie zadržala šesť ľudí.

Turecké ministerstvo zahraničia dnes uviedlo, že žiada za postup holandských úradov oficiálne ospravedlnenie. Od nedele je to už tretíkrát, čo si ministerstvo predvolalo zástupcu holandskej ambasády. Miesto samotného veľvyslanca, ktorý je podľa agentúry Reuters na dovolenke, protestné nóty prevzal chargé d'affaires. Turecká diplomacia oznámila, že si želá, aby sa veľvyslanec do krajiny "nejakú dobu" nevracal.

​Erdogan už cez víkend postup holandských úradov - rovnako ako predtým v podobnej situácii tých nemeckých - prirovnal k "nacizmu a fašizmu". Holandsko sa podľa neho chová ako "banánová republika".

Holandský premiér Mark Rutte odmietol, že by sa jeho krajina mohla Turecku ospravedlniť; ospravedlňovať by sa podľa neho mala skôr Ankara. "Je krajne nechutné, aby sme zrovna my - s našimi dejinami - boli označovaní za nacistov," ohradil sa tiež holandský sociálnodemokratický vicepremiér Lodewijk Asscher.

Holandsko dnes vyzvalo svojich občanov cestujúcich do Turecka k opatrnosti. Za dôvod výstrahy označilo práve panujúce napätie vo vzťahoch oboch krajín. "Buďte na pozore a vyhnite sa miestam so zvýšenou koncentráciou osôb," stojí na internetových stránkach ministerstva zahraničia. Podobné varovanie dnes vydala tiež rakúska diplomacia.

V Turecku sa referendum o ústavných zmenách koná 16. apríla, v Holandsku už túto stredu budú parlamentné voľby.

01 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 02 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 04 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 05 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:14