banksy hotelReuters
StoryEditor

Trojposchodový liek na fanatizmus. Banksy otvoril hotel na Západnom brehu Jordánu

14.03.2017, 11:00
Britský umelec Banksy otvoril začiatkom marca hotel s "najhorším výhľadom na svete."

Hotel stojí na Západnom brehu Jordánu hneď vedľa múru oddeľujúceho palestínske a izraelské územie. Projekt, ktorý má viesť k väčšej tolerancii medzi znepriatelenými stranami izraelsko-palestínskeho konfliktu, si ale našiel aj kritikov.

Hotel nesie názov The Walled Off a stojí len niekoľko málo metrov od bezpečnostného múru v Betleheme, ktorý má Izraelčanov chrániť pred palestínskym terorizmom, ale výstavbou ktorého sa Izrael podľa Medzinárodného súdneho dvora v Haagu dopustil porušenia medzinárodného práva.

​Okázalý štýl hotela, ktorý má evokovať britský džentlmenský klub z koloniálnej éry, sa prelína so špecifickými Banksyho maľbami, ktoré majú tradične sociálno-politickú tematiku. Na stenách hotela je vyobrazená vankúšová bitka medzi Palestínčanom a izraelským vojakom alebo anjelikovia s plynovými maskami.

"Je to presne 100 rokov od doby, kedy Británia prevzala kontrolu nad Palestínou," povedal Banksy. "Neviem prečo, ale cítil som, že je dobrý čas reflektovať, čo sa stane, keď Spojené kráľovstvo urobí obrovské politické rozhodnutie bez toho, aby si plne uvedomovalo, aké to môže mať následky."

Britský streetartový umelec Banksy, ktorý si starostlivo stráži identitu, sa v Betleheme zviditeľnil už skôr, keď na ochrannom múre zanechal množstvo svojich politicky motivovaných malieb. Ide teda o ďalší z jeho projektov, ktorým na problém reaguje. "Je to trojposchodový liek na fanatizmus s obmedzeným parkovaním," povedal Banksy o hoteli. Rekonštrukciu budovy sám financoval.

Hotel sa pre hostí otvorí 20. marca a ľudia stojaci za jeho vznikom dúfajú, že medzi hosťami budú aj Izraelčania, ktorí len zriedka navštevujú palestínske mestá. "Rád by som pozval izraelských civilistov, aby nás navštívili," cituje manažéra hotela web The Guardian. "Chceme, aby sa o nás mohli dozvedieť viac, pretože keď nás spoznajú, zničí to stereotypy a veci sa zmenia."

Na Banksyho hotel však vzápätí kriticky reagovalo množstvo palestínskych aktivistov, ktorí sa domnievajú, že hotel robí z konfliktu atrakciu. Autor sa na svojich stránkach takým obvineniam bráni s tým, že cieľom nie je zarábať na cudzom nešťastí a že sám Banksy zo zárobku "neuvidí ani penny". Všetok zárobok má vraj smerovať na podporu miestnym projektom.

Jedným z kritikov je aj Amjad al-Qais z organizácie chrániacej ľudské práva Palestínčanov. Najprv mu vraj prišiel projekt ako dobrý nápad, ale izraelsko-palestínsky problém podľa neho zjednodušuje a priživuje stereotypy, ktoré sa k nemu viažu.

"Celé to, poďme spolu na kávu alebo na pivo 'vôbec nereflektuje situáciu tu. Odohráva sa tu brutálna kolonizácia, ktorá ide ruka v ruke s násilnými repatriáciami a ničením palestínskej identity," cituje ho web Middle East Eye. Banksyho projekt je podľa neho detinský a naivný.

01 - Modified: 2024-04-25 12:13:49 - Feat.: - Title: Polícia rozohnala propalestínsky protest na parížskej univerzite 02 - Modified: 2024-04-25 11:06:08 - Feat.: - Title: Na propalestínskych protestoch na univerzite v Los Angeles zadržali vyše 90 ľudí 03 - Modified: 2024-04-25 07:54:33 - Feat.: - Title: Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia 04 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:24