donald trumpReuters
StoryEditor

Federálny súd stopol aj nový protiimigračný dekrét. Trump mieni bojovať

16.03.2017, 08:45
Autor:
ČTKČTK
Podľa havajského súdu je nové exekutívne nariadenie rovnako diskriminačné ako januárový dekrét.

Nový protiimigračný dekrét prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa nezačne oddnes platiť, ako sa predpokladalo. O pozastavení účinnosti v stredu rozhodol federálny súd na Havaji, napísala agentúra AP.

Proti novému dekrétu sa okrem Havaja ohradilo niekoľko ďalších amerických štátov. Podľa havajskej prokuratúry je exekutívne nariadenie, ktoré zakazuje vstup občanom šiestich krajín do USA a ktoré pozastavuje americké prisťahovalecké programy, diskriminačné rovnako ako januárový dekrét. Aj ten vtedy súdy pozastavili.

Scenár sa opakuje

Stredajší verdikt znamená, že havajský federálny sudca Derrick Watson vyhovel žalobe, ktorá žiadala o predbežné zablokovanie dekrétu.

Havajská prokuratúra žalobu postavila na tom, že obyvateľov tohto ostrovného štátu USA nebudú môcť navštevovať ich neamerickí príbuzní, ktorí žijú v niektorej z šiestich prevažne moslimských krajín postihnutých Trumpovým zákazom.

Štát Havaj tiež argumentoval tým, že exekutívne nariadenie by poškodilo turistický priemysel a skomplikovalo nábor zahraničných študentov a pracovníkov.

Americká vláda už začiatkom týždňa sudcu požiadala, aby predbežné opatrenie blokujúce platnosť prezidentského dekrétu nevydával. Argumenty proti dekrétu označila za "číru špekuláciu". Trumpova administratíva tiež tvrdila, že nové nariadenie je prepracované tak, aby rešpektovalo zákony USA.

Trump rozhodnutie kritizoval

Americký prezident Donald Trump rozhodnutie federálneho súdu na Havaji tvrdo kritizoval. Verdikt sudcu podľa agentúry Reuters označil za bezprecedentný súdny výstrelok.

"Tento verdikt nás v očiach ostatných oslabí," povedal Trump s tým, že je pripravený sa brániť a prípad doviesť trebárs aj na najvyšší súd. "A my vyhráme," dodal.

​Proti verdiktu sa ohradilo aj americké ministerstvo spravodlivosti, ktoré prisľúbilo nariadenie aj v budúcnosti obhajovať pred súdom. Vo vyhlásení podľa AP tiež poznamenalo, že dekrét spadá do prezidentovej kompetencie chrániť bezpečnosť krajiny.

Nový dekrét, ktorý Trump podpísal 6. marca, na tri mesiace pozastavuje vydávanie nových víz občanom Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sudánu a Sýrie s tým, že skôr vydané víza zostávajú v platnosti.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:01