StoryEditor

Erdogan pohrozil zrušením migračnej dohody medzi EÚ a Ankarou

17.03.2017, 05:07
Autor:
TASRTASR

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil vypovedaním kľúčovej migračnej dohody s Európskou úniou. Vyhlásil, že EÚ by mala "zabudnúť na to", že Turecko bude opätovne prijímať neúspešných žiadateľov o azyl, ktorí dorazili do Európy cez Turecko, čo je základnou časťou danej dohody.

Erdogan zároveň uviedol, že najvyšší súd Únie vedie proti islamu "križiacku výpravu". Jeho poznámky predstavujú posledné vyhrotenie stále sa prehlbujúcej diplomatickej roztržky medzi Ankarou a vládami jednotlivých krajín EÚ, ako aj európskymi inštitúciami, informovala v noci nadnes britská spravodajská stanica BBC.

Tureckú vládu iritovalo rozhodnutie Nemecka, Holandska a iných krajín EÚ nepovoliť tureckým predstaviteľom účasť na politických mítingoch zameraných na tamojšiu tureckú diaspóru pred blížiacim sa referendom, ktoré môže posilniť Erdoganove právomoci a oslabiť vplyv parlamentu; hlasovať totiž môžu aj zahraniční Turci.

V danej migračnej dohode, podpísanej vlani v marci, bola Turecku sľúbená pomoc, bezvízové cestovanie jeho obyvateľov a zintenzívnenie rokovaní ohľadom vstupu krajiny do EÚ výmenou za pomoc Ankary pri znižovaní prílevu migrantov prúdiacich na starý svetadiel. Počet migrantov prichádzajúcich morskými trasami do Grécka z Afriky a Blízkeho východu po podpísaní dohody výrazne klesol. Spolupráca Turecka s európskymi úradmi je považovaná za rozhodujúcu.

Erdogan však tvrdí, že Únia porušila sľub ohľadom poskytnutia bezvízového cestovania Turkom. "Teraz vravia znovuprijímanie. Aké znovuprijímanie? Zabudnite na to," vyhlásil turecký prezident.

"Nevpustili ste mojich ministrov do Holandska. Zrušili ste právo na pristátie lietadla môjho ministra zahraničných vecí. Zabraňujete nám v organizovaní mítingov v budove generálneho konzulátu, čo je moja zem. A po tom všetkom od nás očakávate, že budeme opätovne prijímať migrantov? To sa neudeje," vyhlásil Erdogan.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:35