trump merkelováReuters
StoryEditor

Na priateľstvo to nevyzerá. Trump odmietol podať Merkelovej ruku

18.03.2017, 09:18
Autor:
ČTKČTK
"Merkelová je politická profesionálka. Trump je vášnivý amatér," píše server denníka Die Welt.

Po prvom stretnutí nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s americkým prezidentom Donaldom Trumpom to na žiadne veľké priateľstvo medzi oboma politikmi nevyzerá, zhodujú sa nemecké médiá.

Pri hodnotení piatkovej schôdzky vo Washingtone pritom analyzujú každý detail, vrátane momentu, kedy Trump nepodal Merkelovej ruku.

"Rozhovory v Bielom dome sa obišli bez väčších problémov. Ale občas bolo zrejmé, ako zložité to s oboma môže byť," píše server Spiegel Online a pripomína práve moment, kedy Trump počas fotografovania v Oválnej pracovni nereagoval na otázku Merkelovej, či si podajú ruku .

"Ak to bol úmysel, alebo nie - tá scéna celkom dobre sedí na prvé pojednávanie oboch v Bielom dome, pretože aj keď pôsobí vecne, zohraní Merkelová a Trump nevyzerajú," konštatuje server, podľa ktorého len ťažko môžu byť osobnostné rozdiely medzi oboma politikmi väčšie.

"Znovu sa ukázalo, aké veľké sú rozdiely v štýle a prístupe oboch. Na jednej strane kancelárka, ktorá starostlivo váži slová, na druhej prezident, ktorý hlasno kritizuje partnerské krajiny ako Nemecko," vidí to podobne aj spravodajský web denníka Süddeutsche Zeitung.

Podotýka pritom, že rozdiely sa zďaleka netýkajú len politického štýlu, ale aj obsahu. Najväčšiu zhodu podľa neho Merkelová a Trump našli v oblasti zahraničnej a bezpečnostnej politiky, najmenšiu v politike obchodné. Táto časť rokovania bola vraj napätá a veľmi chladná.

Süddeutsche Zeitung poukazuje tiež na to, ako rozdielny sprievod si obaja politici na diskusiu o hospodárskej politike vzali. Kým Merkelovej sekundoval šéf firmy Siemens Joe Kaeser alebo BMW Harald Krüger, Trumpovi jeho dcéra Ivanka a jej manžel a prezidentov poradca Jared Kushner.

Rozdiely si všíma tiež server denníka Die Welt. "Merkelová je politická profesionálka. Trump je vášnivý amatér," píše server, podľa ktorého to však nemusí stáť v ceste budúcej pragmatickej spolupráci oboch politikov. Chémia medzi nimi ale na prvý pohľad nie je. "Kancelárka a prezident vôbec nevyzerali ako priatelia, keď sa v piatok prvýkrát stretli v Bielom dome. Alebo ako ľudia, ktorí sa nepoznajú, na prvý pohľad si ale sadnú," mieni Die Welt.

Vedľa nepodareného pokusu o podanie ruky pripomína tiež okamih z tlačovej konferencie, kedy Trump hovoril o tom, že on aj Merkelová majú spoločné to, že ho odpočúvala administratíva bývalého prezidenta Baracka Obamu. Pobavil tým síce novinárov, Merkelová v tú chvíľu ale podľa denníka vyzerala, že by najradšej bola niekde inde.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:18