Lawrence Livermore National Laboratory, Lidovky.cz
StoryEditor

Varovanie pre svet. USA zverejnili desiatky nikdy nevidených videí z jadrových testov

20.03.2017, 10:35
Medzi rokmi 1945 a 1992 USA vykonali celkom 1054 testov svojho jadrového arzenálu.

Spojené štáty zverejnili doteraz prísne tajné záznamy z testov jadrových zbraní. Materiály zhromaždené medzi rokmi 1945 a 1962 si teraz môže pozrieť každý. Prístupný je len zlomok z celkovo 10 tisícov filmov, kalifornská Lawrence Livermore National Laboratory však plánuje do obehu púšťať stále ďalšie zábery skúšok najničivejších zbraní na svete. Robia to údajne preto, aby si ľudia uvedomili, aké množstvo energie sa pri explózii uvoľní - a akú škodu tak môžu zbrane narobiť.

Jadrové zbrojenie bolo neoddeliteľnou súčasťou studenej vojny. Medzi rokmi 1945 a 1992 USA vykonali celkom 1054 testov svojho jadrového arzenálu, pričom každú takúto skúšku nahrávali kamery z niekoľkých uhlov. Záznamy sa potom prísne strážili v sejfoch z dôvodov obáv zo zneužitia protistranou.

Súťaži v jadrovom testovaní a s ňou spojenému pôsobeniu radiácie pripisuje Európska komisia viac ako 61 miliónov úmrtí na rakovinu. Najväčší podiel na tom majú testy vykonávané v 50. a 60. rokoch, keď prebiehala väčšina pokusov nad zemou a rádioaktívnym spadom teda bola ohrozená väčšia plocha.

Väčšina dokumentačného materiálu bola doteraz skladovaná v podmienkach, ktoré by časom viedli k ich kompletnému znehodnoteniu. Vedúci pracovník projektu Greg Spriggs popisoval zápach octu, ktorý zacítil po otvorení kontajnerov. Ten vraj znamenal, že už sa filmy (vyrobené z organického želé) začínali rozkladať, informoval denník The New York Times.

Ich rekonštrukcia, ktorú vykonali špecialisti z Lawrence Livermore National Laboratory, ich zachováva pre ďalšie generácie a umožňuje ich analyzovať s pomocou moderných meracích postupov. Digitalizácia pôvodných filmových pásiek naviac tiež umožnila práve zdieľanie materiálov so širokou verejnosťou - prvých 63 videí je už na Youtube.

"Dúfame, že už nikdy nebudeme musieť jadrové zbrane použiť"

Vedecký tím navyše zistil, že viacero dobových údajov bolo značne nepresných, nové analýzy by tak mohli napríklad priniesť lepšie pohľad na to, či ďalšie štáty s jadrovými arzenálmi svoje bomby testujú a s akými konkrétnymi modelmi pracujú.

"Je neuveriteľné, koľko energie sa uvoľní," komentoval Spriggs. "Dúfame, že už nikdy nebudeme musieť jadrové zbrane použiť. Myslím si, že ak dobre zachytíme ich históriu a ukážeme, akú majú silu, ako veľa škody by mohli napáchať, tak sa potom možno ľudia budú viac zdráhať, než ich použijú."

Filmy ilustrujú históriu amerického jadrového programu. Po kontroverznom bombardovaní japonských miest Hirošima a Nagasaki v roku 1945, ktoré zabilo státisíce ľudí, naberalo jadrové zbrojenie medzi USA a ZSSR stále väčšie obrátky. Spojené štáty medzi rokmi 1945 a 1962 vykonali vyše 200 atmosférických jadrových testov, načo ich v roku 1963 zakázala medzinárodná zmluva.

Neustupujúca hrozba

V posledných rokoch na seba najviac pozornosti svojimi testami jadrových zbraní strhla Severná Kórea. Celkom ich v posledných desiatich rokoch uskutočnila päť, posledný v septembri roku 2016. O posledným z týchto testov The Washington Post píše ako o ďalšom kroku na ceste k jadrovej zbrani, ktorá by dokázala dosiahnuť pevniny Spojených štátov, čo má byť jeden zo severokórejských dlhodobých cieľov.

Americký minister zahraničia Rex Tillerson v piatok vyhlásil, že americká politika "strategickej trpezlivosti" voči KĽDR skončila. Ak by sa hrozba zvýšila, zvažuje vraj aj vojenskú akciu. Spojené štáty majú vytýčený spoločný cieľ s Južnou Kóreou - a to zabrániť jej severnému susedovi pristúp k jadrovému arzenálu.

Donald Trump sa minulý mesiac sťažoval, že USA strácajú v oblasti jadrovej výzbroje svoju vodcovskú pozíciu. Podľa neho by však mali byť "na vrchole". Barack Obama pritom dlhodobo presadzoval redukciu nukleárneho arzenálu. Počas prejavu na pražskom Hradčanskom námestí napríklad hovoril o tom, že "Amerika je zaviazaná hľadať mierové riešenia a bezpečie sveta bez jadrových zbraní."

01 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca 04 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 05 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:14