merkelová erdoganReuters
StoryEditor

Porovnanie s nacizmom musí prestať. Nemeckí politici ostro kritizovali Erdogana

20.03.2017, 14:06
Autor:
ČTKČTK

Porovnávanie Nemecka s nacistickým režimom musí prestať, vyhlásila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová v Hannoveri počas návštevy veľtrhu výpočtovej a digitálnej techniky CeBIT.

Reagovala tak okrem iného na nedeľné vyhlásenie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý ju obvinil z nacistických praktík. Erdoganove slová kritizujú aj ďalší nemeckí politici.

"Porovnávanie s nacizmom musí prestať. Nie je možné dopustiť, že padne každé tabu, bez toho aby sa bral ohľad na obete nacionálne-socialistického režimu," tlmočil vyjadrenie Merkelovej na twitteri jej hovorca Steffen Seibert.

"Akákoľvek nacistické prirovnania sú neprijateľné," povedala už dopoludnia zastupujúca vládna hovorkyňa Ulrike Demmerová a zdôraznila, že je na Turecku, aby zmiernilo svoju ostrú rétoriku a zabránilo poškodzovaniu vzájomných vzťahov. Šéf kancelárie Merkelovej Peter Altmaier zase vyhlásil, že Nemecko bude obhajovať svoju česť.

Generálny tajomník Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Peter Tauber dnes v rozhovore s televíziou N24 označil Erdoganove slová "za skutočnú nehanebnosť". "My si môžeme dovoliť byť pobúrení, dupnúť si a brániť sa, ale kancelárka musí brániť záujmy našej krajiny," citovala AP Tauber.

Poslankyňa CDU Cemil Giousoufová, ktorej rodičia tureckého pôvodu prišli do Nemecka z Grécka, podľa DPA vyhlásila, že Erdoganove sprosté obvinenia na tureckú komunitu v krajine dojem neurobia. "Práve naopak, mnohí vnímajú nehanebnú nevraživosť ako trápnu. Škodíte obrazu nemeckých Turkov a nášmu spolužitiu," odkázala Erdoganovi. "Ak Erdoganovi ešte nejaká slušnosť zostala, tak sa našej kancelárke ospravedlní," dodala.

Za Merkelovú sa postavil aj nový predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. "Erdogan neprijateľne zaútočil na demokratickú krajinu, ktorá zaručuje všetky základné práva," napísal na twitteri.

Prudké zhoršenie vzťahov s Ankarou nastalo po tom, čo Nemecko a tiež Holandsko zakázali tureckým politikom v tamojších diasporách agitáciu za podporu pre zmeny tureckej ústavy posilňujúce právomoci prezidenta.

01 - Modified: 2024-04-20 07:39:57 - Feat.: - Title: Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodných lodí v Červenom mori 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:11