StoryEditor

Teror v Londýne si vyžiadal štyri obete, policajti poznajú totožnosť útočníka

22.03.2017, 18:15
Autor:
chochoČTKČTK
Pred parlamentom sa strieľalo, na moste vrazilo do ľudí auto.
  • V Londýne sa v stredu popoludní podľa všetkého uskutočnil teroristický útok
  • Páchateľ úmyselne vrážal do ľudí v blízkosti britského parlamentu, následne dobodal policajta
  • Útok si doteraz vyžiadal päť obetí: troch civilistov, policajta a útočníka
  • Policajti si myslia, že poznajú totožnosť útočníka

Piati ľudia prišli dnes o život a 40 ďalších utrpelo zranenia pri teroristickom útoku pri budove britského parlamentu v Londýne. Oznámil to hovorca polície Mark Rowley. Medzi mŕtvymi je jeden policajt a tiež páchateľ útoku. Polícia aktuálne vychádza z toho, že útočník bol jeden.

Dodal, že policajti si myslia, že poznajú totožnosť útočníka. Podrobnosti však neuviedol. 

Útočník, ktorý podľahol strelným zraneniam:

TASR/AP

​Očití svedkovia, ktorých citujú miestne médiá, uvádzajú, že muž ozbrojený nožom zranil blízko britského parlamentu v Londýne policajta. Bezprostredne po útoku ho polícia zranila streľbou. Ešte predtým páchateľ narazil na moste pri budove parlamentu do ľudí autom.

Podľa jedného ošetrujúceho lekára sú zranenia niektorých veľmi vážne. "Niektoré zranenia boli ľahké, niektoré desivé. Niektorí mali také zranenia, že mohli odísť z miesta, a niektorí mali zranenia ohrozujúce život," citovala agentúra AP lekárku Colleen Andersonovú.

​Večerník The Standard na svojom webe uviedol, že bol na mieste zastrelený muž, ktorý podľa očitých svedkov zaútočil na hliadkujúcich policajtov nožom. Streľba vyvolala paniku hlavne medzi turistami, ktorí sa vyskytovali v blízkosti a ktorí sa z miesta dali na útek.

Podľa redaktora agentúry PA, ktorý udalosť sledoval z okna svojej kancelárie, zaznela streľba a krik. "Bola tam skupina asi 40 alebo 50 ľudí, ktorá bežala za roh z ulice Bridge Street k areálu parlamentu. Zdalo sa, že pred niečím utekajú," povedal Andrew Woodcock, ktorého citovala BBC. Keď dav dobehol k bráne areálu, zrazu jeden muž vbehol do dvora. "Zdalo sa, že drží dlhý kuchynský nôž. Počul som niečo, čo znelo ako výstrely - myslím, že asi tri," dodal.

Podľa jedného zo svedkov bol páchateľ v strednom veku. Opísal ho ako človeka ázijského pôvodu. V ruke mal údajne nôž dlhý asi 20 centimetrov. Britská polícia už vyzvala verejnosť, aby jej poskytla fotografie či videá s podozrivým mužom.

Na mieste pristáli záchranári s vrtuľníkom. Polícia areál okolo parlamentu uzavrela. Budovu nikto nesmie opustiť a nikto do nej nemôže vstúpiť. Dolná snemovňa kvôli incidentu prerušila rokovanie. Hovorca Theresy Mayovej uviedol, že premiérka, ktorá bola v budove kvôli stredajším poslaneckým interpeláciám, je v bezpečí.

Škótsky parlament kvôli udalostiam v Londýne prerušil v Edinburghu debatu o možnom vypísaní ďalšieho referenda o samostatnosti regiónu. Pôvodne sa očakávalo, že škótski zákonodarcovia začnú hlasovať o 18:30 SEČ.

01 - Modified: 2024-04-24 13:23:59 - Feat.: - Title: Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone, zranilo sa päť ľudí 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 04 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:59