Reuters
StoryEditor

"Jednoducho tomu nemôžem uveriť." Svedkovia popísali hrôzy teroru v Londýne

22.03.2017, 18:10
Autor:
ČTKČTK
Očitým svedkom bol aj poľský exminister, ktorý začal miesto útoku natáčať.

Dnešné útok pri budove britského parlamentu spôsobil zmätok v Londýne a vyvolal šok až v Edinburghu, kde kvôli nemu prerušili debatu o ďalšom referende o nezávislosti Škótska. So zákazníkmi na sedačkách sa zastavila turistická atrakcia známa ako Londýnske oko, premiérku Theresu Mayovú previezli z parlamentu na Downing Street. Svedkovia, ktorí videli útočníka s nožom, boli v šoku.

"Jednoducho tomu nemôžu uveriť"

"Práve sme mierili k stanici, keď sa ozvala rana a chlap alebo niekto narazil autom do chodcov. Ležali tam a dav ľudí sa valil za roh bránami proti Big Benu. Vedľa môjho ramena sa objavil muž s veľkým nožom a začal bodať do policajtov. Nič podobné som nikdy nevidel, jednoducho tomu nemôžem uveriť," povedal svedok Rick Longley agentúre AP.

"Fotografovali sme si Big Ben, keď sa všetci dali do behu a my sme vo vzdialenosti 20 metrov zbadali asi štyridsaťročného muža s nožom. Potom sme počuli tri výstrely. Prebehli sme sme ulicou a videli na zemi muža ležiaceho v krvi," povedala svedkyňa Jayne Wilkinsonová.

"Jasne som počul výstrely, videl som na zem padať niekoho v čiernom oblečení. Myslím, že to bol policajt," povedal agentúre AFP zamestnanec parlamentu.

Ľudia skákali do rieky

Z Westminsterského mosta utekali desiatky ľudí, keď tam automobil zmietol niekoľko chodcov. Auto vyšlo na chodník v snahe chodcov zraziť, takže niektorí skákali do vody. Na moste zostalo ležať niekoľko tiel. Steve Voake, ktorý bol na moste, videl na zemi dvoch ľudí a jedného človeka vo vode.

​Londýnčan Matt Haikin išiel po moste na bicykli a videl auto, ktoré vyšlo z cesty na chodník. "Všimol som si, že vedľa ležalo telo a bolo tam veľa krvi a okolo stáli ľudia. Zakrátko som počul výstrely, takže bolo jasné, že nejde o nehodu, ale že sa deje niečo iné," povedal. Keď sa presunul k Westminsterskému palácu, videl ľudí v uniformách a niekoľko tiel na zemi. "Nemôžem povedať, či boli zranení alebo či im povedali, aby si ľahli," povedal.

Richard Tice stanici Sky News povedal, že na moste zostalo osem až desať ležiacich tiel. "Auto išlo po chodníku a zrážalo ľudí," povedal.

Svedkom bol aj poľský exminister

Svedkom incidentu bol aj bývalý poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski, ktorý išiel po moste v taxíku. Na Twitter umiestnil video so zábermi na ležiacich ľudí zrazených autom. "Myslel som si, že išlo o nehodu a potom som cez okienko taxíka videl niekoho ležiaceho v bolesti na zemi. Keď som uvidel druhého, začal som natáčať, zbadal som ďalších troch ležiacich, jeden ťažko krvácal," povedal Sikorski BBC.

Auto pokračovalo k parlamentu, kým nenarazilo do železného plota. Vodič potom vyskočil a podľa niektorých svedkov mal v ruke nôž, podľa iných mačetu.

Poslanec Adam Holloway videl ľudí utekať a rýchlo prebehol do svojej kancelárie v parlamente, aby bol so svojím personálom. "Mnoho z nás je teraz zatvorených spoločne s našimi zamestnancami," povedal. Pokyn zostať vo svojich kanceláriách dostali aj novinári pracujúci v parlamente.

Londýnska pohotovostná služba vyslala na miesto mnoho vozidiel a vyzvala občanov, aby žiadali o sanitky len v prípadoch skutočne naliehavých situácií.

Londýnske oko, ktoré poskytuje krásny výhľad na Londýn, sa zastavilo a podľa portálu denníka The Guardian teraz držia svojich "hostí" v areáli.

01 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-23 05:35:08 - Feat.: - Title: Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov 03 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 04 - Modified: 2024-04-22 12:16:50 - Feat.: - Title: Deportačné lety z Británie do Rwandy by sa mohli uskutočniť už v júli, tvrdí Sunak 05 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:52