Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump v kongrese narazil. Proti jeho návrhu je stále viac poslancov

24.03.2017, 19:48
Autor:
ČTKČTK

Americký prezident Donald Trump dnes utrpel ťažkú ​​porážku v prvom pokuse o zásadnú legislatívnu zmenu, keď republikáni v Snemovni reprezentantov nezhromaždili dostatok hlasov pre zrušenie zdravotnej reformy Baracka Obamu. Hlasovanie bolo nakoniec na pokyn Bieleho domu odvolané. Na zabezpečenie potrebnej podpory podľa Trumpovho vyjadrenia republikánom chýbalo desať až pätnásť hlasov. Obamacare tak zatiaľ podľa šéfa snemovne Paula Ryana zostáva v platnosti.

Trump v prvej reakcii na stratený boj o zrušení zdravotnej reformy Obamacare obvinil demokratov v Snemovni reprezentantov, že s Bielym domom náležite nespolupracovali. S nulovou podporou demokratov nebolo možné zákon o zdravotníckej reforme presadiť, povedal Trump reportérom v Bielom dome. Zdravotná reforma Baracka Obamu vraj teraz zrejme "vyletí do povetria", čo demokratov prinúti k spolupráci.

Na adresu republikánov prezident vyhlásil, že "dnes sme sa všeličo dozvedeli o lojalite". Odporom v republikánskom tábore bol prezident "trochu prekvapený".

Hlboké sklamanie republikánov nad neúspechom pokusu o zrušenie Obamovej zdravotnej reformy dnes tlmočil aj šéf Snemovne reprezentantov Paul Ryan. Na tlačovej konferencii pripustil, že program Obamacare bude v dohľadnej dobe v USA ďalej platiť.

"Boli sme veľmi blízko, urobili sme, čo sme mohli, ale dosť hlasov sme nezohnali," povedal Ryan. Dnešný deň priniesol veľké sklamanie, dodal. Veľké veci narážajú na problémy, ale môžeme pre zlepšenie života ľudí urobiť mnoho iných vecí. "V dohľadnej dobe ale budeme musieť žiť s Obamacare, zákon zostáva v platnosti," konštatoval.

"Nie je koniec, je čas ísť ďalej," zhrnul Ryan ťažký kolaps s tým, že prezidentský tím sa teraz bude zaoberať inými bodmi volebného programu. "Máme veľké ambície," uistil novinárov šéf Snemovne reprezentantov.

Z hlboko sklamaného republikánskeho tábora sa podľa CNN ozývajú hlasy, že náhrada za Obamacare je stratená. Agentúre Reuters niektorí z republikánov povedali, že s plánom na jej náhradu už "skoncovali".

Prezident pôvodne predpokladal, že jeho návrh prejde oboma komorami parlamentu do 7. apríla, kedy začne dvojtýždňová parlamentná prestávka. Po nej má prísť na program očakávaná reforma daňového systému, iný hlavný bod Trumpovej volebnej kampane.

Zdrvujúci neúspech ťaženia proti Obamacare, rovnako ako problémy s protiimigračným dekrétom, ale podľa komentátorov môžu celú prezidentskú agendu narušiť. Negatívny vplyv na budúcu realizáciu prezidentského programu dnes na tlačovej konferencii pripustil aj Ryan.

01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:23