Reuters
StoryEditor

Lídri Únie na summite podpísali Rímsku deklaráciu. Stal sa malý zázrak, vyhlásil Fico

25.03.2017, 07:05
Nič lepšie pre Slovensko ako Európska únia podľa Fica neexistuje.

Na záver slávnostného rímskeho summitu dnes šéfovia štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie podpísali na Kapitolskom námestí v talianskej metropole spoločné záverečné vyhlásenie - Rímsku deklaráciu. Za SR ju podpísal premiér Robert Fico.

K jej podpisu došlo pri príležitosti 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv, ktoré tvoria jeden zo základov terajšieho európskeho spoločenstva.

Lídri spoločné vyhlásenie podporili jednomyseľne aj napriek otáznemu postoju poľskej a gréckej vlády k niektorým bodom deklarácie.

Poľská premiérka Beata Szydlová vo štvrtok pripustila, že Poľsko možno nepodpíše záverečné vyhlásenie zo summitu EÚ v Ríme, ak v ňom nebudú klauzuly, ktoré Varšava považuje za zásadné. Ešte v piatok sa však Varšava znova prihlásila k spoločnému európskemu smerovaniu a k jednote.

Zasadnutie európskych lídrov sa konalo na tom istom mieste, kde boli v roku 1957 podpísané zakladateľské zmluvy súčasnej Európskej únie - v Paláci konzervátorov na Kapitolskom námestí v Ríme. Politici Belgicka, Francúzska, Holandska, Luxemburska, Nemeckej spolkovej republiky a Talianska 25. marca 1957 podpísali dve zmluvy: o založení Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) a o založení Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Euratom).

Rímsky summit 12:37 Zmienka o viacrýchlostnosti Európska únia by podľa Rímskej deklarácie mala byť za desať rokov bezpečná, prosperujúca, konkurencieschopná a sociálne zodpovedná. "Budeme postupovať spoločne, v prípade potreby rôznym tempom a s rôznou intenzitou, ale rovnakým smerom, ako sme postupovali a konali aj v minulosti: v súlade so zmluvami a s otvorenými dverami pre všetkých, ktorí sa k nám budú chcieť pridať," píše sa v deklarácii. 11:57 Fico: Toto potrebujeme "Veľmi vítam spôsob, akým toto výročie bolo zorganizované, toto potrebujeme," povedal Fico k Rímskemu summitu. 11:56 Fico tipoval budúcnosť Únie "Môj tip je, že bude záujem udržať Úniu pohromade. Ale myslím si, že niektoré krajiny budú vystavené testom, ako bola Veľká Británia," prognózuje premiér. 11:55 Stal sa "malý zázrak" "Bol malý zázrak, že sme sa dohodli na dokumente s názvom Rímska deklarácia bez toho, aby sme sa veľmi dohadovali," vyhlásil premiér.

Zdroj: Andrea Veselá
11:53 Stabilita Slovenska je dôležitá "Nič lepšie pre Slovensko ako Európska únia neexistuje," tvrdí Fico. Ale upozornil, že to takto nemusí byť stále. "Ak nebude Slovensko stabilné, tak nebude schopné dosahovať výsledky, ktoré dnes dosahuje," vyhlásil premiér. 11:52 Štyri posolstvá od Pápeža Pápež František včera podľa Fica prezentoval lídrom Únie 4 posolstvá - mier nie je samozrejmosť, centrom našej pozornosti musí byť človek, solidaritu a to, aby projekt Únie udržali pohromade. 11:50 V Ríme sa oslavovalo "Bola dohoda, že v Ríme chceme oslavovať a chceme hovoriť pozitívne veci o Európskej únii a nie viesť komplikované diskusie, ktoré nevedú k ničomu. A to sa, myslím, aj podarilo," povedal Fico na brífingu. 11:25 Kontroverzia sa nekoná Rímsku deklaráciu podpísali aj maďarský premiér Viktor Orbán a poľská premiérka Beata Szydlová. 11:16 Európski lídri podpisujú Rímsku deklaráciu Predsedovia vlád a prezidenti postupne pristupujú k dokumentu Rímskej deklarácie a stvrdzujú ho svojim podpisom. Deklaráciu podpísal aj slovenský premiér Robert Fico.
Zdroj: Michal Deliman
Zdroj: Michal Deliman
11:08 Jednota ako jediná možnosť Únia povstala z popola dvoch svetových vojen, naši otcovia sa rozhodli premeniť pozostatky Európy na prosperujúci projekt. Jediné tým, že zostanene jednotní, zabezpečíme solidárnejšiu, štedrú a prosperujúcu Európu pre všetkých, tvrdí predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.  Mali by sme byť na Európu viac pyšní, nikto si nemyslel, že to vôbec bude možné a teraz máme jednu z najsilnejších ekonomík na svete. 11:00 Gdaňsk ako symbol Európy Postavili ho Poliaci, Nemci, Holanďania, Židia a Škóti. V 2. svetovej vojne ho Hitler so Stalinom spálili na popol. Dostalo sa do područia Sovietov, no vznikla v ňom Solidarita, ktorá sa pozerala na Západ, kam sa Gdaňsk aj s celým Poľskom nakoniec dostalo, popisuje Donald Tusk osud svojho rodného mesta Gdaňsk. 10:49 Sila prosperity a rozvoja Našli sme odvahu hľadať mier a prosperitu, solidaritu, rovnosť práv medzi národmi, uvádza maltský premiér Joseph Muscat. Sme na križovatke, cesta ktorú si vyberieme bude mať následky na budúcnosť celej Európy.
Zdroj: Andrea Veselá
10:44 Rímska a európska vízia Rím nie je mesto, Rím nie je impérium, Rím je naša identita, história, právo. Čo je Európa? Je to tiež naša civilizácia, ideál, história, ktorá nám pomáha dosiahnuť spoločný cieľ, hovorí na záver Tajani. 10:42 Záväzok voči obyvateľom únie Musíme sa sústrediť na budúcnosť a výzvy, ktoré pred nami stoja, zdôrazňuje Tajani. Potrebujeme spoločnú stratégiu v ekonomickom vyjednávaní, diplomacii či ochrane hraníc. 10:38 K lídrom sa prihovára Antonio Tajani Spolu sme utiekli z pasce nacionalizmu, otvára svoju reč predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani. Mali by sme byť pyšní na odkaz otcov zakladateľov, zdôrazňuje. 10:34 Európa potrebuje víziu Musíme byť odvážni na to, aby sme sa ako európske spoločenstvo pohli dopredu, porkačuje v prejave taliansky premiér Paolo Gentiloni. Všetci musíme niečo obetovať, aby sme mohli napredovať, zdôraznil na záver. 10:25 Európa bola v troskách Taliansky premiér Paolo Gentiloni na úvod summitu vyzdvihuje jednotu Európy, ktorá sa po 2. svetovej vojne ocitla v bode nula, no po 60. rokoch je z nej prosperujúce spoločenstvo bez vojen. 10:17 Začala sa oficiálna časť rímskeho summitu Zasadnutie európskych lídrov sa koná na tom istom mieste, kde boli v roku 1957 podpísané zakladateľské zmluvy súčasnej Európskej únie - v Paláci konzervátorov (Palazzo dei Conservatori) na Kapitolskom námestí v Ríme. Vrcholní predstavitelia členských krajín únie si pripomínajú 60. výročie podpísania rímskych zmlúv. 10:03 Európska únia nemôže prežiť bez zmein Šesť národov, ktoré podpísali pred 60 rokmi rímske zmluvy, medzi sebou viedli vojny po celé desaťročia. Dopad 2. svetovej vojny bol rozhodujúcim prvým krokom, ktorým sa zaviedlo bezprecedentné obdobie mieru v Európe. Nadšenie z tých prvých dní vyprcháva a do popredia sa derie dezilúzia a neporiadok. Prvýkrát po všetkých rokoch je prežitie Európskej únie je v ohrození. Tvárou v tvár tejto existenciálnej kríze nemôže prežiť bez zmeny. Musíme urýchliť európsku integráciu, aby sme efektívnejšie dosahovali výsledky pre občanov na celom kontinente. Ak to neurobíme, projekt, ktorý sme budovali posledných 60 rokov, sa rozpadne. Nemôžeme si už dovoliť stratiť ani sekundu, čas na pretvorenie Európy už nastal, píšu poslanci Európskeho parlamentu Manfred Weber a Guy Verhofstadt. 09:57 Dorazili aj Merkelová a Juncker
Zdroj: Reuters
Zdroj: Reuters
09:28 Na summite privítali Roberta Fica
Zdroj: Andrea Veselá
​Zľava: Maltský premiér Joseph Muscat, predseda Európskej rady Donald Tusk, slovenský premiér Robert Fico a taliansky premiér Paolo Gentiloni.
09:18 Lídri sa schádzajú
Zdroj: Reuters
Zľava: Maltský premiér Joseph Muscat, predseda Európskej rady Donald Tusk, estónsky premiér Juri Ratas a taliansky premiér Paolo Gentiloni.
09:07 V Ríme panujú prísne bezpečnostné opatrenia
Zdroj: Michal Deliman
Koloseum, turistický magnet číslo jedna, je uzavreté od piatka večera a obmedzený je prístup aj k archeologickým miestam v okolí.
08:48 Fico verí, že nikto nebude chcieť dokument blokovať "Verím, že nikto nebude mať záujem zablokovať hlavný dokument, ktorý sa nazýva Rímska deklarácia a v ktorom 27 štátov EÚ jednoznačne potvrdzuje záujem pokračovať v tomto jedinečnom projekte," uviedol Fico. Lídri EÚ sa podľa jeho slov momentálne sústreďujú aj na hlavnú agendu - tzv. rímsku, ktorú má EÚ sledovať v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. 08:46 60. narodeniny Európskej únie Pred 60 rokmi v Ríme podpísali zástupcovia vlád Francúzska, vtedajšieho západného Nemecka, Talianska, Belgicka, Holandska a Luxemburska takzvané rímske zmluvy, ktoré položili základný kameň dnešnej Európskej únie. 08:44 800 talianskych novinárov štrajkuje Stovky novinárov (približne 800) pracujúcich pre viacero talianskych médií dnes vstúpili do štrajku. Rozhodli sa tak využiť summit, aby poukázali na svoje problémy. Problémom je návrh tamojšej vlády, na základe ktorého sa o štátne dotácie budú môcť v Taliansku uchádzať zahraničné médiá či napríklad talianske výrobné podniky s oblečením. 08:29 Deklaráciu by mali podpísať všetci "Zajtra by tento dokument (Rímska deklarácia - pozn. red.) mal byť podpísaný všetkými 27 premiérmi a prezidentmi, ktorí sa zúčastnia na tomto summite," povedal včera Fico na margo obáv, ktoré vyvolal nesúhlas poľskej a gréckej vlády s obsahom záverečného vyhlásenia rímskeho summitu. 08:04 Silné a bohaté krajiny môžu nasadiť vysoké tempo Fico pred summitom novinárom pri tzv. viac rýchlostnej Únii pripustil riziko, že silné a bohaté krajiny môžu nasadiť tempo - "napríklad v konsolidácii verejných financií alebo v iných oblastiach" -, pri ktorom iné krajiny nebudú schopné konkurovať a dobiehať. "Slovensko musí preto spĺňať základné kritériá: Musí byť vnútorne stabilné, mať v poriadku verejné financie a mať vysoký hospodársky rast." 07:57 Európa môže ísť viacerými rýchlosťami Rímska agenda naznačuje, že Európa môže ísť viacerými rýchlosťami "ako iba cez euro alebo cez nie euro", vysvetlil Fico a zdôraznil preto nevyhnutnosť, aby Slovensko bolo stabilné a pripravené na takéto možnosti vývoja v EÚ. "Dúfam, že summit bude úspechom a že sa nezopakuje situácia z ostatného stretnutia lídrov, keď jedna krajina zablokovala prijatie záverov pre voľbu predsedu Európskej rady." 07:52 Jeden skener na stovky novinárov Od vyslaného redaktora HN Michala Delimana z Ríma: Novinári musia pred začatím summitu čakať v dlhom rade. Dôvod je jeden skener na stovky novinárov pri bezpečnostnej kontrole - Viva Italia.
Zdroj: Michal Deliman
07:35 Rím sa prebúdza do krásneho dňa, čaká ho summit lídrov Európkej únie
Zdroj: Michal Deliman
​Na snímke je rímsky Palatín.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 05 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:23