donald trumpReuters
StoryEditor

Trump utrpel v Snemovni porážku. Po rebélii konzervatívcov stojí o spoluprácu s demokratmi

27.03.2017, 11:50
Autor:
ČTKČTK
Demokrati dali najavo záujem o "vylepšenie" zákona zvaného Obamacare.

Prezident Donald Trump sa bude usilovať o podporu demokratických poslancov v najbližších zákonných iniciatívach a nevylučuje, že sa pokúsi reformovať aj zákon o zdravotnom poistení, napriek nezdarnému pokusu o jeho zrušenie. V rozhovore pre televíziu Fox News to v nedeľu povedal personálny šéf Bieleho domu Reince Priebus. 

Reforma bývalého prezidenta Baracka Obamu v piatok ustala dlho ohlasovaný pokus Bieleho domu o jej likvidáciu, pretože proti Trumpovi sa v Snemovni reprezentantov postavilo konzervatívne krídlo republikánskych poslancov.

​Trump sa nakoniec rozhodol hlasovanie odvolať, aby neutrpel zneucťujúcu porážku. Napriek tomu je podľa médií postoj snemovne pre prezidenta tvrdou ranou a známkou možných ťažkostí pri prerokúvaní budúcich zákonov.

Priebus v televízii Fox News naznačil, že po revolte ortodoxných republikánskych konzervatívcov sa prezident nebude vyhýbať spolupráci s demokratmi. "Viac ako inokedy si myslím, že nastal čas, aby sa obe strany zblížili a pustili sa do skutočných reforiem," vyhlásil Trumpov spolupracovník.

Za možné príklady takejto spolupráce označil očakávanú daňovú reformu, prisťahovalectvo alebo investície. "Prezident je pripravený (túto spoluprácu) viesť," upozornil Priebus.

Vôľu podporiť republikánov pri "vylepšení" Obamacare dali najavo aj demokrati. Šéf ich menšiny v Snemovni reprezentantov Charles Schumer v televízii ABC vyhlásil, že takáto spolupráca je možná, ak sa republikáni vzdajú zámeru Obamacare úplne zrušiť.

"Nikdy sme netvrdili, že (Obamacare) je perfektný. Vždy sme hovorili, že môžeme pracovať na zlepšení. Avšak iba pod podmienkou, že zákon sa rušiť nebude," povedal americkej televízii.

Schumer poradil republikánom, aby prestali podliehať "záujmom zámožnej ultrapravice". V opačnom prípade vraj pri budúcom hlasovaní v Kongrese znovu prehrajú.

Trump v prvej reakcii na piatkovu porážku v snemovni obvinil z krachu svojich plánov demokratov, hoci sú to republikáni, ktorí majú v dolnej komore Kongresu väčšinu. Cez víkend však za nezdar kritizoval konzervatívcov vo vlastnej strane. Na twitteri napísal, že demokrati sa radujú, keď zhruba tridsaťčlenná konzervatívna republikánska frakcia "zachránila Obamacare".

01 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 02 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 03 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 04 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 05 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:41