európska únia súd právoOpen Europe
StoryEditor

Prvý dôsledok viacrýchlostnej únie? Na vzniku Európskej prokuratúry sa chce podieľať 16 štátov

28.03.2017, 17:30
Autor:
ČTKČTK
Európska prokuratúra by mala napomôcť účinnému boju s korupciou a podvodmi na európskych fondoch.

Šestnásť členských krajín Európskej únie má záujem podieľať sa na vzniku Európskej prokuratúry (EPPO). Po dnešnom rokovaní únijných ministrov spravodlivosti to novinárom povedala eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová. Úrad, ktorý by mal vyšetrovať poškodzovania finančných záujmov EÚ, a teda napríklad aj podvody s únijnými fondmi, vznikne v takzvanom režime posilnenej spolupráce niektorých členských krajín, ktorý existujúce európske pravidlá umožňujú.

Eurokomisárka by pritom chcela, aby sa počet účastníckych krajín priblížil dvadsiatim. Vec by podľa nej nemala zmysel, ak by sa nepridalo aspoň 15 štátov. Úrad, ktorý by mal riešiť aj veľké cezhraničné podvody na dani z pridanej hodnoty (DPH), by mohol začať existovať v roku 2019 či 2020.

"Ja som ešte vlani o takomto čase verila tomu, že budeme mať všetkých. A potom sa to začalo drobiť," poznamenala Jourová v rozhovore s ČTK a Českým rozhlasom. Výhrady majú teraz napríklad Švédsko, Holandsko či Taliansko.

Vecou sa krátko zaoberal marcový summit EÚ, kde prezidenti a premiéri konštatovali, že sa zhodu všetkých štátov nájsť nepodarilo, a podľa únijných pravidiel tak otvorili cestu teraz začínajúcej diskusii v režime posilnenej spolupráce. V justičnej oblasti pôjde o prvý podobný postup, ktorý prichádza v čase, keď sa vo vnútri únie stále intenzívnejšie diskutuje o viacerých rýchlostiach integrácie európskych krajín.

O návrhu, o ktorom sa rokuje od roku 2013 a s ktorým počítajú únijné pravidlá od roku 2009, tak teraz budú štáty opäť diskutovať. Určité úpravy by mohli umožniť napríklad pristúpenie Talianov, čo by podľa dobre informovaných činiteľov pre prácu EPPO bolo zásadným prínosom.

Pripojiť sa však nemieni ani Poľsko, čo eurokomisárku mrzí. "Ak tam nebudú štáty, ktoré dostávajú masívne európske peniaze, masívnu podporu z európskeho rozpočtu, tak to je samozrejme vada na kráse," povedala.

EPPO by mal napomôcť účinnému boju s korupciou a podvodmi na európskych fondoch a Poľsko je jedným z najväčších príjemcov únijných peňazí, zo štrukturálnych fondov na neho pripadá štvrtina. "Je to 85 miliárd eur na sedem rokov. A to si myslím, že je suma, ktorá si zaslúži zvýšenú pozornosť, či sa nekradne, či tam nie je korupcia," poznamenala.

Štáty, ktoré sa k projektu EPPO pripojili alebo tak chcú tento týždeň ešte urobiť, sú podľa komisie Luxembursko, Estónsko, Francúzsko, Belgicko, Slovensko, Nemecko, Česko, Grécko, Rakúsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Portugalsko, Fínsko, Rumunsko, Slovinsko.

01 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 02 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 03 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 04 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:53