donald trumpReuters
StoryEditor

Trump žiada okamžité rozpočtové škrty, potrebuje peniaze na stavbu múru s Mexikom

29.03.2017, 12:10
Autor:
ČTKČTK
Trumpove predstavy majú malú nádej na úspech v Kongrese.

Donald Trump navrhuje uskutočniť okamžité rozpočtové škrty, aby pokryl náklady na budovanie hraničného múru s Mexikom. Podľa agentúry AP chce prezident znížiť o 18 miliárd dolárov náklady na zdravotnícky výskum, infraštruktúru a subvencie pre komunitné projekty. Vyplýva to z dokumentov, ktoré Biely dom v utorok odovzdal Kongresu.

Múr na hranici s Mexikom chce Trump postaviť, aby zabránil prílevu prisťahovalcov z Mexika, medzi ktorými sú podľa neho prevažne zločinci a drogoví díleri. Ešte vo volebnej kampani tvrdil, že celú stavbu bude financovať južný americký sused. Keď mexická vláda takýto scenár tvrdo odmietla, Trump oznámil, že projekt budú zatiaľ platiť Spojené štáty.

Prezident chce napríklad odobrať 1,2 miliardy dolárov z dotácie pre výskumné projekty Národného ústavu zdravia. O polovicu peňazí má prísť americký grantový program, ktorého rozpočet by bol obmedzený na 1,5 miliardy. O pol miliardy sa majú znížiť výdavky na budovanie dopravných stavieb. Časť usporených peňazí má ísť na stavbu múru.

Podľa agentúry AP majú Trumpove predstavy malú nádej na úspech v Kongrese. Demokrati hrozia, že prejednávanie zablokujú filibusterom, teda ochromením poslaneckej debaty dlhými prejavmi. Republikáni sa takejto situácii chcú vyhnúť a navyše mnohí neprechovávajú k budovaniu múru veľké sympatie. "Chcel by som počuť detaily. Čo to má byť za múr?" adresoval napríklad do Bieleho domu dotaz vplyvný republikánsky senátor John McCain.

Situáciu okolo múru a všeobecne rozpočtových reforiem môže výrazne ovplyvniť blížiace sa hlasovanie o peniazoch pre fungovanie federálnych úradov. Ich činnosť je ohrozená, pretože doterajší zákon o ich financovaní vyprší o polnoci 28. apríla. Ak by sa nepodarilo schváliť nový zákon, hrozilo by mnohým vládnym agentúram, že budú musieť kvôli nedostatku peňazí prerušiť činnosť a zatvoriť.

Po fiasku okolo likvidácie zdravotnej reformy Obamacare, ktorej zrušenie minulý týždeň pre nedostatok hlasov neprešlo, sa podľa amerických komentátorov republikáni chcú v Kongrese vyhnúť ďalšej blamáži. Nový návrh na financovanie vládnych úradov už vraj Kongresoví vyjednávači pripravujú, Trumpom navrhované škrty v ňom ale obsiahnuté nie sú.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 05 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 19:30