David DavisReuters
StoryEditor

Britániu čaká obrovský legislatívny projekt. Musí prevziať a upraviť zákony únie

30.03.2017, 16:40
Autor:
ČTKČTK

Minister pre brexit David Davis dnes v britskom parlamente predstavil podrobnosti k vládnemu návrhu zákona, ktorý by mal zrušiť zákon o Európskych spoločenstvách z roku 1972, ktorým sa Británia stala členom predchodcu Európskej únie. Zákon by mal zároveň preniesť do britského právneho poriadku platné normy EÚ, ktoré by následne bolo možné "doplniť, zrušiť či vylepšiť". Týkať sa budú rôznych oblastí, od životného prostredia po práva pracujúcich.

Zákon, ktorý chystá vláda premiérky Theresy Mayovej v súvislosti s odchodom Británie z EÚ, zruší podľa Davisa nadradenosť únijných zákonov nad tými britskými a poskytne podnikom aj britským spotrebiteľom právnu istotu v deň, keď Británia opustí EÚ. Firmy budú vedieť, že sa "pravidlá nezmenila cez noc", uviedol Davis.

Hlavným účelom normy je previesť naraz do britského právneho poriadku asi 20 000 európskych zákonov, ktoré by následne parlament preskúmal a buď zachoval, upravil, alebo úplne zrušil. Podľa britských odborníkov bude nutné zmeniť približne 1000 európskych noriem.

​Právo Únie preniklo v Británii prakticky do všetkých odvetví života. Podľa predstaviteľov parlamentnej knižnice, ktorých citovala BBC, pôjde zrejme o "jeden z najväčších legislatívnych projektov, aké kedy boli v Spojenom kráľovstve realizované". Komisia Snemovne lordov uviedla, že prevádzanie zákonov je "jedinečnou výzvou" vzhľadom na množstvo noriem, ktoré sa za niekoľko desaťročí britského členstva v EÚ nahromadili.

Kľúčovou snahou britskej vlády je podľa dnešného Davisovho vyhlásenia vymaniť Britániu z právomoci Súdneho dvora Európskej únie a vrátiť moc do rúk súdov ostrovnej monarchie. "Naše zákony sa budú robiť v Londýne, Edinburghu, Cardiffe a Belfaste a vykladať ich nebudú sudcovia v Luxemburgu, ale sudcovia naprieč Spojeným kráľovstvom," povedal minister pre brexit poslancom.

Premiérka Mayová v stredu listom predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi oficiálne oznámila zámer Londýna opustiť EÚ. Začala tým prípravy vyjednávania podmienok takzvaného brexitu, ktoré by mohli začať na prelome mája a júna a skončiť vlastným odchodom Británie z únie na jar 2019.

Zákon, ktorý dnes v parlamente Davis predstavil, nadobudne platnosť práve dňom odchodu Británie z Európskej únie.

01 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky 02 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 03 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:35