StoryEditor

K boju proti chudobe rozvojová pomoc nestačí

04.04.2017, 11:30

Manžel Indonézanky Ibu Silosor vyráža na more. Už pred šiestou večer stojí na svojom bagane, drevenej rybárskej platforme plávajúcej na vode, kde strávi skoro celú noc. Naspäť k rodine, s ktorou žije na indonézskom ostrove Lembata, sa vráti o piatej ráno. Jeho žena Silosor zatiaľ nasolí jeho predchádzajúci úlovok a dúfa, že ho cez deň predá aspoň za 20-tisíc rupií.

Táto na prvý pohľad vysoká suma predstavuje len 1,5 eura. V naozaj dobrý deň, ak má tento rybár výnimočné šťastie, tak pre svoju rodinu zarobí maximálne necelých desať eur za deň. No ani to nie je dosť k dôstojnému životu. Aby mohol zarobiť viac, potreboval by väčšie siete a novú loď s motorom. A tak hoci Silosor a jej manžel tvrdo pracujú, stále sú chudobní.

Chudobní ľudia pracujú tvrdo

Chudobní ľudia v rozvojových krajinách nie sú chudobní, pretože sa im nechce pracovať. Väčšina z nich pracuje aspoň tak ako my - osem a viac hodín denne, ale veľmi často aj oveľa viac. V ťažkých podmienkach však môžete byť hoci aj pracovitý, no bez dostatku príležitostí a možností, aké má napríklad bežný Európan, sa z chudoby aj tak nedostanete.

Napokon, niekedy spraví markantný rozdiel aj taká celkom obyčajná vec, ako je lepšia rybárska sieť. Ak však na ňu nemáte, tak sa ďalej neposuniete a zostanete chudobní aj napriek snahe. Ľudia teda môžu mať aj rovnaké schopnosti, môžu byť rovnako inteligentní a šikovní, no to, či tie vlastnosti dokážu uplatniť, či žijú v biede či dostatku, závisí z veľkej časti od krajiny, v ktorej sa narodili.

Kruh chudoby

Zároveň platí, že ľudia v chudobných krajinách obvykle pracujú v poľnohospodárstve či napríklad rybolove ako Silosor a jej manžel. To sú odvetvia s nízkou maržou a neistým zárobkom. Majú preto len málo možností vytvárať si úspory a dostať sa tak zo začarovaného kruhu chudoby.

Ak sa narodíte ako chudobní kdesi v slume, so slabým prístupom k zdravotníctvu či školstvu, vaše šance vymaniť sa z chudoby sú omnoho nižšie, ako keď sa narodíte v tej istej krajine ako príslušník strednej triedy. A to sa týka rovnako tak znevýhodnených komunít na Slovensku, ako povedzme rybárov na indonézskom ostrove Lembata. Chudoba sa odovzdáva z generácie na generáciu a začarovaný kruh chudoby sa uzatvára.

Článok vznikol v spolupráci s Platformou mimovládnych rozvojových organizácií v rámci projektu Európsky rok rozvoja 2015: Médiá a rozvoj.
Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga

01 - Modified: 2024-04-18 14:25:57 - Feat.: - Title: Finančný výbor na pôde NKÚ prerokoval stratégiu rozvoja aj výsledky kontrol, riešili sa aj projekty nemocníc 02 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 03 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 04 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 05 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:30