putin smutnýReuters
StoryEditor

Putin má zásadný problém: mladí Rusi odchádzajú od televízie k internetu

05.04.2017, 00:00
Autor:
dlmdlm
Tvár nedávnych ruských protikorupčných protestov je mladá, hlasná a otrávená vládou svojej krajiny.

Dňa 26. marca polícia v Moskve zatkla desiatky ľudí, ktorí prišli na protest proti vládnej korupcii vedenej populárnym predákom opozície Alexejom Navaľnym, píše portál Business Insider.

Ale na rozdiel od demonštrácií, ktoré sa v minulosti väčšinou konali iba v Moskve, sa viac ako 90 podobných protestov konalo po celej krajine v ďalších veľkých mestách ako napríklad v Petrohrade a menších mestách na Sibíri a na Ďalekom východe.

Alexej Navaľnyj, ktorého ruské súdy za organizovanie protestov a údajné neuposlúchnutie policajných pokynov počas zatknutia odsúdili na pätnásť dní vo väzení, zhromaždil ľudí na protest proti Dmitrijovi Medvedevovi, ruskému premiérovi, ktorý údajne nazhromaždil obrovské bohatstvo tým, že kryl dary prostredníctvom siete charitatívnych organizácií.

Rusi naposledy masovo demonštrovali v roku 2011 a po voľbách v roku 2012, analytici aj bežní ľudia však majú pocit, že táto posledná vlna protestov má iný náboj.

"Nedávne udalosti ukázali, že (establišment) teraz narazil na nečakaný jav, ktorý mu spôsobuje veľké nepríjemnosti - mladí ľudia nesledujú televíziu," píše pre Business Insider Nikolaj Syrov, novinár, ktorý pokrýval protesty v Moskve.

"Namiesto toho ruská mládež získava informácie z internetu, ktorý je stále ešte relatívne slobodný," hovorí Syrov a dodáva, že "mladí ľudia tam môžu hľadať pravdu".

V krajine, kde sa obľuba prezidenta Putina v posledných troch rokoch pohybuje trvale nad 80 percentami, vyniká nová vlna protestov svojou celoštátnou šírkou, nečakaným zameraním - Medvedev je všeobecne považovaný za kvázi politika s takmer nulovou skutočnou mocou - a generačnou priepasťou.

Navaľnyj, ktorý sa vypracoval vďaka anti-Kremeľským videám a blogom na sociálnych sieťach, si získal značnú popularitu medzi ľuďmi, ktorí sa skôr spoliehajú na internet, než na štátom kontrolované televízie a ich spravodajstvo.

Grigorij Ochotin, aktivista, ktorý koordinuje právnu pomoc pre zadržaných protestujúcich uviedol, že protesty odzrkadľujú roky frustrácie z toho, ako ruská vláda zaobchádza s vlastými občanmi.

​Nina Chruščovová, profesorka medzinárodných vzťahov na The New School v New Yorku a pravnučka sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova uviedla, že protesty a snahy Kremľa zabrániť im môžu zosilnieť pred prezidentskými voľbami v roku 2018, v ktorých sa chce o prezidentský úrad uchádzať aj Navaľnyj.

Aj keď šanca, že Kremeľ umožní Navaľnému kandidovať je veľmi malá, nedávne protesty a popularita opozičného politika medzi mladšími, internetom podchytenými ľuďmi ukazujú, že mladý hlas disentu v Rusku by mohol získať značnú váhu.

"Podľa toho, čo počúvam, ľudia na protestoch boli veľmi, ako to povedať, „stednotriedni“ - inžiniéri, umelci," tvrdí Chruščovová. "Presne Navaľného elektorát."

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:32