donald trump prejavReuters
StoryEditor

"Asad nechal povraždiť krásne bábätká." Takto Trump oznámil národu útok v Sýrii

07.04.2017, 16:12
Autor:
ČTKČTK
Prinášame plné znenie prejavu amerického prezidenta Donalda Trumpa k americkému národu, v ktorom oznamoval úder v Sýrii.

Moji drahí Američania, v utorok sýrsky diktátor Bašár Asad podnikol strašný útok chemickými zbraňami na nevinných civilistov. S použitím nervového plynu Asad zadusil životy bezmocných mužov, žien a detí. Mnoho z nich zomrelo pomalou a brutálnou smrťou.

Pri tomto barbarskom útoku boli dokonca kruto zavraždené aj krásne bábätká. Žiadne božie dieťa by nemalo zažiť takú hrôzu.

Dnes večer som nariadil cielený vojenský úder na leteckú základňu v Sýrii, odkiaľ bol chemický útok podniknutý. Je životne dôležitým národným záujmom Spojených štátov zabrániť šíreniu a používaniu smrteľných chemických zbraní a odradiť od ich šírenia a používania.

Niet pochýb o tom, že Sýria použila zakázané chemické zbrane, porušila svoje záväzky vyplývajúce z dohovoru o chemických zbraniach a ignorovala naliehanie BR OSN.

​Všetky predchádzajúce pokusy v uplynulých rokoch zmeniť Asadovo správanie zlyhali, a zlyhali veľmi dramaticky. Výsledkom je, že sa prehlbuje utečenecká kríza a región je stále nestabilnejší, čo ohrozuje Spojené štáty a ich spojencov.

Dnes večer vyzývam všetky civilizované národy, aby sa pridali k nášmu úsiliu zastaviť masaker a krviprelievanie v Sýrii a tiež terorizmus všetkých druhov a typov.

Prosíme o božiu múdrosť v čase, keď čelíme veľmi rozbúrenému svetu. Modlíme sa za životy zranených a za duše tých, ktorí zomreli. A dúfame, že kým Amerika bude hájiť spravodlivosť, mier a harmónia nakoniec zvíťazia.

Dobrú noc. A boh žehnaj Amerike a celému svetu.

Ďakujem vám.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:40