TASR
StoryEditor

Úrady vyšetrujú explózie v Dortmunde: možný je aj islamistický motív, naznačuje list

11.04.2017, 20:31
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Autobus futbalistov Borussie Dortmund sa stal terčom útoku neznámeho páchateľa. Na mieste činu sa našiel list.

Vyšetrovatelia utorkového bombového útoku na futbalistov Dortmundu preverujú podľa nemeckých médií možné islamistické pozadie činu. V liste, ktorý sa našiel v blízkosti miesta činu, sa podľa nich pripomína predvianočný teroristický útok v Berlíne. Vyšetrovanie útoku na futbalistov prevzalo nemecké najvyššie štátne zastupiteľstvo, ktoré je bežne zodpovedné za stíhanie závažných teroristických činov.

List, ktorý bol nájdený neďaleko miesta trojica explózií, podľa denníka Süddeutsche Zeitung začína slovami o Alahovi. Ďalej sa v ňom píše o berlínskom útoku, ktorý si v decembri vyžiadal 12 mŕtvych a desiatky zranených, a o zapojení Nemecka do boja proti takzvanému Islamskému štátu. Preto, stojí ďalej v texte, sú teraz športovci a ďalší prominenti v Nemecku na "listine smrti Islamského štátu".

​Vyšetrovatelia pokračujú v analýze listu a na záverečné hodnotenie je podľa nich ešte skoro. V hre je aj možnosť, že sa skutočný páchateľ snaží vyšetrovateľov zmiasť. Podobný spôsob priznania sa k činu je totiž u islamistov nezvyčajný.

"O 19.15 h nastali tri explózie v blízkosti hotela, odkiaľ tím BVB odchádzal na štadión," povedal policajný šéf nemeckého mesta Gregor Lange na spoločnej tlačovej konferencii s prokurátorkou Sandrou Lückeovou. Dvojica však nepodala bližšie informácia, čiastočne z taktických dôvodov vyšetrovania.

Zápas sa odohrá už dnes

Hráči Borussie boli na ceste na úvodné stretnutie štvrťfinále Ligy majstrov 2016/2017 s AS Monako. Zápas sa odohrá v náhradnom termíne v stredu 12. apríla o 18.45 h. Hosťujúci futbalisti absolvovali večer v Signal Iduna Parku tréning pod umelým osvetlením, o pol desiatej večer už boli tribúny prázdne. Domáci zrušili stredajší otvorený tréning, ako aj prehliadky stánku.

Priaznivci Dortmundu poskytli fanúšikom Monaka prostredníctvom internetu nocľah. "Štadión a jeho okolie zostávajú ústredným bodom policajného záujmu. Na duel chystáme početnú policajnú prítomnosť a urobíme všetko, čo bude v ľudských silách, aby sme zaistili bezpečný priebeh," dodal Lange.

Ukryté v živom plote

"Silné výbušné zariadenia" boli ukryté v živom plote a neboli zábavnou pyrotechnikou. Blízko hotela sa našiel ďalší podozrivý predmet, ktorý vyzeral ako výbušné zariadenie, ale nedokázal by explodovať.

Španielsky obranca Bartra už podstúpil operáciu zlomenej vretennej kosti a z ruky mu odstránili črepiny skla z okna autobusu. "Všetci sme v šoku a myslíme na Marca. Želáme mu rýchle zotavenie. Väčšina chce stredajší súboj odohrať práve zaňho," citovala oficiálna klubová stránka kapitána Marcela Schmelzera.

Policajt mimo služby

Zranený policajt sa viezol na motocykli pred autobusom a sprevádzal ho na štadión. Utrpel aj šok a momentálne nie je schopný vykonávať pracovné povinnosti.

Prezidentom Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksandrom Čeferinom explózie otriasli psychicky. Schválil rozhodnutie o odložení stretnutia, vďaka čomu dostala prednosť bezpečnosť fanúšikov i hráčov. "Bol som hlboko znepokojený, keď som sa o tom dopočul. Ďakujem klubom, miestnym predstaviteľom a podporovateľom za spoluprácu," uviedol Čeferin. "Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) odsudzuje incidenty v Dortmunde, tieto udalosti sú znepokojujúce. Všetci čakáme na ďalšie podrobnosti," vyhlásil prezident FIFA Gianni Infantino.

01 - Modified: 2024-04-16 16:51:58 - Feat.: - Title: Slovan hľadá novú jednotku. Belasí potrebujú brankára aspoň na tri sezóny. Borjana však fanúšikovia „žrali“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:50:05 - Feat.: - Title: Expert na Bundesligu pre HN: Leverkusen trafil pri posilách jackpot. Kľúčom k titulu bol aj kouč či mentalita 03 - Modified: 2024-04-13 16:27:25 - Feat.: - Title: Slovan Bratislava získal rekordný štrnásty titul majstra Slovenska 04 - Modified: 2024-04-13 13:47:12 - Feat.: - Title: Slovenský brankár Dúbravka s piatym čistým kontom, Newcastle nedal šancu Tottenhamu 05 - Modified: 2024-04-13 07:47:39 - Feat.: - Title: VIDEO Fanúšik v Saudskej Arábii zbičoval futbalistu. Po prehratom zápase mu spôsobil poriadne rany na chrbte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:16