Reuters
StoryEditor

Ani Hitler sa neznížil k tomu čo Asad, povedal Trumpov hovorca. Odstúpte a študujte, odkazujú mu kritici

12.04.2017, 10:12
Autor:
ČTKČTK

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer sa ospravedlnil za svoj kontroverzný výrok, v ktorom porovnával sýrskeho prezidenta Bašára Asada s nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom. Spicer na utorkovej tlačovej konferencii vyhlásil, že ani Hitler sa neznížil k tomu, aby počas druhej svetovej vojny použil chemické zbrane proti vlastnému ľudu. Takto komentoval chemický útok v Sýrii, z ktorého Spojené štáty vinia Asadov režim.

Na následnú otázku novinárky o upresnenie, čo prirovnaním k Hitlerovi myslel, vysvetlil, že nacistický vodca nikdy chemický arzenál nenasadil spôsobom ako Asad. Hitler je však zodpovedný za vyhladzovacie tábory, kde nacistické Nemecko masovo likvidovalo predovšetkým židov v plynových komorách.

"Mám na mysli sarin, nikdy plyn nepoužil proti vlastným ľuďom spôsobom, ako to robí Asad," vysvetlil Spicer. Ďalší novinári v sále namietali, že Hitler nervový plyn využíval k holokaustu. "Nie však ako Asad, ktorý plyn zhadzoval v mestách na nevinných obyvateľov," dodal Spicer.

Spicerov výrok prišiel v čase, keď židia oslavujú jeden zo svojich najdôležitejších sviatkov Pesach. Takmer vzápätí sa objavili výzvy na jeho rezignáciu. Spicera k odstúpeniu vyzvala napríklad šéfka demokratov v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová, Centrum Anny Frankovej alebo herečka a speváčka Barbra Streisandová. Viacero kritikov Spicerovi odporučilo, aby si doplnil vzdelanie.

"Sean Spicer sa zapojil do popierania holokaustu, navyše počas Pesachu, tou nejurážlivejšou formou fake news, tým, že poprel, že Hitler poslal do plynu milióny židov," vyhlásil riaditeľ Centra Anny Frankovej Steven Goldstein.

"Sean Spicer, ako hovoríme počas Pesachu, dosť! Musíte odstúpiť, alebo byť vyhodený," reagovalo na Twitteri Centrum Anny Frankovej.

Spicer sa ospravedlnil a pripustil, že urobil chybu, keď použil "nevhodnú a necitlivú narážku na holokaust, ktorý nemožno s ničím porovnávať". Chcel vraj len zdôrazniť ohavnosť útoku, pri ktorom zahynulo asi 80 ľudí.

Zatiaľ čo sa väčšina historikov podľa CNN zhoduje na tom, že nacistické Nemecko na bojovom poli nepoužilo chemické zbrane, tak v plynových komorách vo vyhladzovacích táboroch zahynuli milióny ľudí.

01 - Modified: 2024-04-12 15:19:10 - Feat.: - Title: O život prišli dvaja generáli. Iránska vyhrážka Izraelu je skutočná, tvrdí Biely dom 02 - Modified: 2024-04-10 05:11:52 - Feat.: - Title: Je to nezmysel. Biely dom odmietol ruské vyšetrovanie podpory terorizmu zo strany Západu 03 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 04 - Modified: 2024-04-01 21:02:00 - Feat.: - Title: Izraelské kroky k zákazu al-Džazíry sú znepokojujúce, reaguje Biely dom 05 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:24