StoryEditor

Venezuelský prezident Maduro sa po dlhej dobe objavil na verejnosti. Vítali ho spŕškou vajec

12.04.2017, 11:42
Autor:
ČTKČTK

Pred záplavou vajec a ďalších predmetov musel utiecť venezuelský prezident Nicolás Maduro, ktorý sa prvýkrát objavil na verejnosti od začiatku novej vlny protestov v krajine postihnutej dlhotrvajúcu politickú krízou. Socialistický vodca vyrazil medzi svojich priaznivcov v tradičnej bašte ľavice na juhu krajiny, kde však narazil na nebývalý odpor. Polícia po incidente zadržala päť ľudí, uviedol dnes denník El País.

Prenos z utorkovej provládnej manifestácie, medzi ktorej účastníkmi prechádzal Maduro so svojimi pobočníkmi na otvorenom terénnom voze, vysielala štátna televízia. Nad ňou má kontrolu prezident. Krátko potom, kedy komentátor hovoril o tom, ako "ľud vyrazil do ulíc podporiť prezidenta", priletel smerom k Madurovi prvý predmet a televízia divákom okamžite ponúkla záber na sochu revolucionára Simona Bolívara.

Video natočené prezidentovými oponentmi však ukazuje, že prezident obklopený ochrankou unikal z akcie vyprevádzaný záplavou vajec, kamenia a hlasnými urážkami.

Venezuelská opozícia spustila koncom marca ďalšiu vlnu protestov proti Madurovej vláde, ktorá podľa nej priviedla krajinu do hlbokej ekonomickej i politickej krízy. Najnovšie protesty v uliciach vypukli po tom, čo koncom marca najvyšší súd rozhodol prevziať právomoci parlamentu, v ktorom má väčšinu opozícia. Po vlne kritiky aj zo zahraničia súd svoj verdikt odvolal.

Hnev značnej časti Venezuelčanov však priživil ďalší krok režimu, ktorý zakázal vykonávať 15 rokov verejné funkcie opozičnému vodcovi Henriqueovi Caprilesovi, ktorý v minulých prezidentských voľbách len tesne prehral s Madurom.

Prezident na prvé verejné vystúpenie od začiatku protestov vyrazil do mesta San Félix v štáte Bolívar, kde obvykle výrazne prevládajú stúpenci socialistov. Na akcii, ktorá bola pripomienkou 200 rokov od miestnej bitky počas revolúcie proti španielskej nadvláde, sa však stretol so zriedka vídaným odporom.

Polícia podľa zdrojov španielskeho denníka zadržala päť ľudí, opozícia sa však obáva výraznejšej reakcie. V minulom podobnom prípade, kedy na prezidenta v septembri zaútočili obyvatelia mesta Villa Rosa v štáte Nueva Esparta na severovýchode krajiny, zabavovala polícia ľuďom mobilné telefóny s nahrávkami udalosti. Šéf webu Reporte Confidencial, ktorý vtedy záznam z akcie odvysielal, dnes sedí vo väzení.

Opozícia plánuje aj dnes pokračovať v súčasných protestoch, pri rozháňaní ktorých podľa nej zomreli už traja ľudia.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 04 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 05 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:39